Σαββατοκύριακo
24-25  Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3688RSS FEED
Ο ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρωπολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 03 Σεπτεμβρίου 2010, συμμετείχε με ανακοίνωση για τον «Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων Χαλκιδικής» ο Δρ Νίκος Α. Πουλιανός.

Το θέμα της επιστημονικής του εργασίας, αφορά στην κατάταξη του ανθρώπινου απολιθώματος, δηλαδή σε ποιο είδος ανήκει ο «Πετραλώνειος». Το  1980 αντίπαλοι του Δρ Άρη Πουλιανού  αναβίωσαν ένα όνομα από το 1908 τον «Άνθρωπο της Χαιδελβέργης». Ο  Αρης Πουλιανός είχε ανακοινώσει το 1976 το όνομα «Ο Ευρωπαίος Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων».

Ο Δρ Νίκος Πουλιανός, σε συνέχεια της υπεράσπισης του «Ανθρώπου της Χαιδελβέργης» από τον παρευρισκόμενο καθηγητή Winfried Henke, ανέφερε ότι σύμφωνα με τη θέση αμφότερων των Πουλιανών,  «οι Αρχάνθρωποι ανήκουν στο ίδιο είδος με εμάς, και ότι εκείνοι του Πεκίνου, Ροδεσίας και Πετραλώνων φανερώνουν τοπικές παραλλαγές και προσαρμογές σε διαφορετικά γεωγραφικά και κλιματικά περιβάλλοντα».

Σημειώνεται, ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν υιοθετήσει την άποψη ότι ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ανήκει στο είδος του «Ανθρώπου της Χαιδελβέργης».

Ο Έλληνας Ανθρωπολόγος, ο οποίος έχει εκλεγεί στην 16η θέση στο «Συμβούλιο της European Anthropological Association», με επιστολή του στις 15 Ιουνίου 2010, προς την «Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας» η οποία κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ)  παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η παρουσία του στο Συνέδριο είναι εθνικής σημασίας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως εκτός από την σημαντικότητα της εκπροσώπησης του ΥΠΠΟΤ σε πανευρωπαϊκά όργανα, το γεγονός ότι στα  τελευταία Δελτία της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης (ΕΑΑ), η ΠΓΔΜ εμφανίζεται ως Μακεδονία, επιβάλει την ελληνική παρουσία στο Συνέδριο ενώ με ενδεχόμενη αποχή «παραχωρείται έδαφος». Μάλιστα, με αφορμή το τελευταίο έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΑΑ επισημαίνοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ το ισχύον όνομα είναι FYROM, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ζήτησε επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης  των εξόδων για την μετάβαση στην Πολωνία.

Σε αντίθεση με το ΥΠΠΟΤ το οποίο απέρριψε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση του Ν. Πουλιανού, το ΥΠΕΞ μετά από σχετικό αίτημα της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδας, (η οποία κάλυψε τελικά τα έξοδα) απέστειλε ηλεκτρονική επιστολή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την ονομασία.

Αφού ο  κ. Πουλιανός, έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο της ΕΑΑ, και κατέθεσε το κείμενο του ΥΠΕΞ, έγινε αποδεκτή η ελληνική τοποθέτηση και αναθεωρήθηκε ο κατάλογος των κρατών όπου πλέον αναφέρθηκε το όνομα FYROM. Ακόμη, κάλεσε την ΕΑΑ να αποταθεί στην UNESCO να θέσει υπό την προστασία της το Σπήλαιο Πετραλώνων  και το ΥΠΠΟΤ να λάβει μέτρα για το κρανίο Αρχανθρώπου.

Ο Δρ Ν. Πουλιανός, εκτός από το Πανευρωπαικό Συνέδριο Ανθρωπολογίας που θα γίνει στην Άγκυρα το 2012, θα συμμετάσχει στο ενδιάμεσο Διεθνές στην Αττάλεια (3-6 Οκτωβρίου 2010) και θα μιλήσει με θέμα: «Ο Πετραλώνειος Άνθρωπος στην περιοχή του Αιγαίου για το κρανίο του οποίου φέτος  συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την ανακάλυψή του».