Σαββατοκύριακo
27-28  Φεβρουαρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3814RSS FEED
Καθώς τα κρούσματα παρουσιάζουν σταθεροποίησηΠρος σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας
22/02/2021

Στην επιστροφή σε μία σταδιακή λειτουργία της οικονομίας τον Μάρτιο στοχεύει η κυβέρνηση, με την αρχή να γίνεται από το λιανεμπόριο, καθώς τα κρούσματα δείχνουν να περνούν σε μία σταθεροποίηση, παρά το γεγονός ότι στην Αττική τα νούμερα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα για τα καταστήματα την Τετάρτη.

Στην περίπτωση του λιανεμπορίου το βασικό σενάριο προβλέπει σε πρώτη φάση επιστροφή του click away στις αρχές Μαρτίου (ενδεχομένως με ειδικό κωδικό SMS).

Παράλληλα, το click in shop θα εφαρμοστεί με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και συγκεκριμένο αριθμό πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός (κάτι ανάλογο γίνεται στα σούπερ μάρκετ).

Δύο είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν στην οικονομική κανονικότητα: η πορεία των κρουσμάτων, αλλά και οι αντοχές του συστήματος υγείας. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών θα κριθεί το κατά πόσο την επόμενη Δευτέρα μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα «ανοίγματος».

Τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού περιμένουν στην κυβέρνηση, ώστε από την 1η Μαρτίου, με τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, με πρώτα το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα υπάρξουν μέτρα που θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. «Μέτρα - γέφυρα τα οποία θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εμβολιασμοί φτάνουν τις 700.000 και αφορούν τις μεγαλύτερες ηλικίες, κάτι που αναμένεται να μειώσει την πίεση στις ΜΕΘ.