Σαββατοκύριακo
27-28  Φεβρουαρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3814RSS FEED
Οι Κίνδυνοι των Αναλγητικών Φαρμάκων
22/02/2021


Στα φαρμακεία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων που ανακουφίζουν τον πόνο, αρκετά από τα οποία πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Παρόλα αυτά, κανένα φάρμακο δεν είναι άμοιρο κινδύνων και επομένως είναι σημαντικό να ζητήσετε μια ιατρική γνώμη πριν από τη λήψη τους, προκειμένου να βελτιστοποιήσετε τη χρήση τους.

Οι Κίνδυνοι των Αναλγητικών Φαρμάκων.
Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι των φαρμάκων για τον πόνο;

Υπάρχουν διάφορα επίπεδα αναλγητικών φαρμάκων, ταξινομημένα ανάλογα με την ισχύ τους στον πόνο. Τα αναλγητικά επιπέδου 1, που αποτελούνται κυρίως από την παρακεταμόλη, ενεργούν σε πόνο χαμηλής έντασης και διατίθενται ελεύθερα στα φαρμακεία.

Τα αναλγητικά ανώτερου επιπέδου δρουν σε πιο έντονο πόνο, ενώ τα ισχυρότερα παυσίπονα περιέχουν κυρίως παράγωγα μορφίνης. Αυτά τα παυσίπονα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και προορίζονται για μετατραυματικό πόνο ή καρκίνο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των παυσίπονων;

Τα αναλγητικά φάρμακα επιπέδου 1 παρουσιάζουν μικρό κίνδυνο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Όσο αυξάνονται τα επίπεδα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εξάρτησης.

Οι δόσεις των αναλγητικών που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες όπως η κωδεΐνη είναι υψηλότερες προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να οδηγούν σε εθισμό.

Αυτά τα φάρμακα έχουν επίσης πολλές παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα, ναυτία, κοιλιακό άλγος και μερικές φορές ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται πάντα ιατρική συμβουλή για την καλύτερη προσαρμογή της θεραπείας στον τύπο του πόνου και στον ασθενή.

Τέλος, η διάρκεια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

 

ΠΗΓΗ:  www.y-o.gr