Παρασκευή
4 Οκτωβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5129RSS FEED
Και μια ματιά στη (βαλκανική) γειτονιά μας
20/08/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν και στη χώρα μας ελάχιστοι πλέον δείχνουν να δίνουν την προσήκουσα σημασία στο διεθνές (και δη στο βαλκανικό) περιβάλλον, στη γειτονική Βουλγαρία οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαρκούν τώρα σχεδόν εβδομήντα ημέρες.

Την Κυριακή, μάλιστα, μια πορεία διαδηλωτών έφθασε (έχοντας ξεκινήσει από τη Σόφια στις 3 του μήνα) στο θέρετρο του Ευξείνογκραντ, όπου οι πολιτικοί της χώρας περνούν τις διακοπές τους.

Αυτή τη στιγμή, ακολουθούν αντίστροφη πορεία και σύντομα θα βρίσκονται πίσω στη Σόφια, προκειμένου, όπως όλα δείχνουν, να συνεχίσουν τις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις.

Τα πνεύματα όχι μόνο δεν ηρεμούν, αλλά και οξύνονται, καθώς την ίδια ώρα διαδηλώσεις οργανώνουν και οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αυτοί δηλαδή που πρόσκεινται στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σεργκέι Στανίσεφ – και τους οποίους οι αντικυβερνητικοί αποκαλούν «κόκκινα σκουπίδια».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, επικεφαλής του κόμματος GERB, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, υποστηρίζοντας ότι ανετράπη.

Αυτά ως προς τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Έχει, όμως, περάσει απαρατήρητο το γεγονός που άναψε τη σπίθα της εξέγερσης στη Βουλγαρία.

Πρόκειται για τον ολιγαρχικό τρόπο (ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν και οι του Μπορίσοφ) με τον οποίο έγιναν κάποιοι διορισμοί στον κρατικό μηχανισμό.

Γι’ αυτό και πολλοί διαδηλωτές δηλώνουν πως απευθύνουν τις διαμαρτυρίες τους στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η χώρα κυβερνάται από μια «σκιώδη ολιγαρχία».

Πολίτες διαδηλώνουν εδώ και 41 συνεχόμενες μέρες στη Βουλγαρία ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι μετά από μία σειρά διορισμών που προκάλεσαν αντιδράσεις.

Ωστόσο πολλοί από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις τονίζουν ότι διαμαρτύρονται κατά του GERB και του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, στο οποίο κυριαρχεί, όπως υπογραμμίζουν, μία σκιώδης ολιγαρχία.

Ο διορισμός που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν αυτός του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεβσκι, που στις 14 Ιουνίου διορίστηκε επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS).

Ο διορισμός ανακλήθηκε από τη Βουλή, αλλά οι Βούλγαροι συνέχισαν να διαμαρτύρονται, ζητώντας πια την παραίτηση της κυβέρνησης.

Και κάτι ακόμη:

Ο Μπορίσοφ και οι βουλευτές του GERB, αφού έλαβαν μέρος στις εκλογές, μετά κατήγγειλαν πως υπήρξε ανατροπή και αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τη νέα Βουλή, μη προσερχόμενοι στις συνεδριάσεις.

Στις αρχές Ιουλίου, οι ίδιοι οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Μπορίσοφ, ζητώντας του να επιστρέψουν στη Βουλή ο ίδιος και οι βουλευτές του.

«Μπόικο, ξύπνα! Είναι ώρα να πας δουλειά!» και «Όποιος δεν πάει στη δουλειά, απολύεται», ήσαν τα κεντρικά συνθήματά τους.

Αν και το 11% των Βούλγαρων ψηφοφόρων δήλωναν ακόμη και στις τελευταίες εκλογές έτοιμοι να «πουλήσουν» την ψήφο τους, οι υπόλοιποι φαίνεται ότι επιδεικνύουν μεγάλη ωριμότητα.

Γι’ αυτό και δεν βρίζουν γενικών, αλλά οι μεν στηλιτεύουν συγκεκριμένες συμπεριφορές των δε.