Δευτέρα
6 Ιουλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3578RSS FEED
ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑH EE για τα πλαστικά μιας χρήσης
28/05/2019

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης της οδηγίας για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, μετά την εγκρισή της και από το Συμβούλιο.

Βασικό σκοπό της νέας οδηγίας είναι η μείωση της ποσότητας των πλαστικών αποβλήτων που δημιουργούμε

Σημειώνεται, ¨ότι την Ένωση, το 80-85 % των θαλάσσιων απορριμμάτων που καταμετρούνται στις παραλίες είναι πλαστικά, ενώ τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης αντιστοιχούν στο 50% και τα είδη αλιείας στο 27 % του συνόλου. Τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα κοινών καταναλωτικών προϊόντων ταχείας κατανάλωσης που απορρίπτονται αφού έχουν χρησιμοποιηθεί μία φορά σύμφωνα με τον προορισμό τους, ανακυκλώνονται σπανίως και συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Σημαντικό ποσοστό των αλιευτικών εργαλείων που διατίθενται στην αγορά δεν συλλέγεται για επεξεργασία. Επομένως τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη αποτελούν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στο πλαίσιο των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία και βλάπτουν δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η αλιεία και η ναυτιλία.

Σύμφωνα με τα μέτρα που προβλέπονται στη νέα οδηγία, τα πλαστικά πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα καλαμάκια, οι πλαστικοί ράβδοι στήριξης μπαλονιών και οι ωτοκαθαριστές θα απαγορευθούν από το 2021.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να επιτύχουν μέχρι το 2029 το στόχο συλλογής 90% για τις πλαστικές φιάλες, οι οποίες θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο μέχρι το 2025 και 30% μέχρι το 2030.