Σαββατοκύριακo
8-9  Αύγουστος 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3611RSS FEED
Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στη ΒουλήΕντός 2020 εφάπαξ τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους
30/07/2020

Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως σε όλους τους συνταξιούχους, πριν το τέλος του 2020, τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για ποσό 1,4 δισ. ευρώ, που αφορά στις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου, δηλαδή οι ωφελούμενοι είναι συνολικά περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη δαάνη «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου και δεν υπάρχει περιθώριο για ικανοποίηση πρόσθετων άλλων αιτημάτων αυτού του είδους». Κάτι τέτοιο, όπως υπογράμμισε, θα ήταν άδικο για τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τις επόμενες γενιές, το σύνολο της κοινωνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως στη διάρκεια της πανδημίας οι συνταξιούχοι προστατεύθηκαν και «δεν χτυπήθηκαν όσο άλλοι», ωστόσο τόνισε πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλε «να κρατά τις δημοσιονομικές ισορροπίες και εφεδρείες για κάθε δύσκολη στιγμή».

Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση «στον βαθμό να καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφάπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.