Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣΒΟΥΛΗ: «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΡΙΤ
18/09/2014

Κατά πλειοψηφία απερρίφθη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί από την Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το θέμα των παραιτήσεων στη ΝΕΡΙΤ και ο τρόπος που καλύφθηκε τηλεοπτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Το αίτημα δεν ενέκριναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας ότι εκείνο που πρέπει να συζητήσει η Επιτροπή Θεσμών είναι η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ γενικότερα και αυτό όχι σε έκτακτη αλλά σε τακτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να γίνει σε άμεσο χρόνο, αλλά όχι εκτάκτως.

Υπέρ του αιτήματος ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, ενώ παρών δήλωσε η Χρυσή Αυγή.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, που διατύπωσε πρώτος το αίτημα, (να διεξαχθεί στην Επιτροπή η συζήτηση για τη ΝΕΡΙΤ και να κληθούν οι παραιτηθέντες της ΝΕΡΙΤ Γιώργος Προκοπάκης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Ροδόλφος Μορώνης και Χρήστος Χωμενίδης).

«Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων παραιτήσεων διευθυντικών στελεχών που συνοδεύονται με βαρύτατες καταγγελίες» είπε ο κ. Βούτσης.

Λίγο αργότερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι στο επίπεδο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συντελείται έκπτωση της δημοκρατίας. «Η κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και η έκπτωση στο δημόσιο βίο όπως φάνηκε με το μαύρο στην ΕΡΤ επιτάσσει η Επιτροπή να ασχοληθεί με το τι έχει συμβεί στο έκτρωμα, το τερατούργημα που λέγεται ΝΕΡΙΤ», είπε και πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι φτάσαμε με πρωθυπουργικές παρεμβάσεις να λογοκρίνεται η ομιλία Τσίπρα συνιστά πράξη εκτροπής». «Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι καταγραφή διαπλοκής και εκτροπής», κατέληξε.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης τόνισε από την πλευρά του, ότι υπάρχει επιστολή του κόμματός του να διεξαχθεί η συζήτηση και επεσήμανε ότι δύο εισαγγελείς ελέγχουν τη διαδικασία προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ και επομένως πρέπει εξεταστούν και τα θέματα του διαγωνισμού προσλήψεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναστάσιος Νεράντζης σχολίασε ότι ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις βρίσκεται σε εκκρεμότητα στα ποινικά δικαστήρια. «Δεν συζητάμε το μαύρο ή το άσπρο στην ΕΡΤ, αυτό έχει κριθεί από το ΣτΕ», σημείωσε.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι συμφωνεί με τακτική και όχι έκτακτη διαδικασία προκειμένου να δει η επιτροπή τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Ο κ. Νεράντζης ανέφερε, επίσης, ότι ως προς το διαγωνισμό έχει ξεκινήσει ποινική διαδικασία και ότι δεν έχει πρακτική σημασία η ακρόαση των παραιτηθέντων, αλλά εκείνων που θα αναλάβουν καθήκοντα στη διοίκηση. Είπε, πάντως, ότι ναι μεν δεν θα υπάρξει έκτακτη διαδικασία αλλά η συζήτηση θα γίνει άμεσα.

Την άποψη ότι όλα έγιναν με τον πιο νόμιμο τρόπο ως προς το ζήτημα της κάλυψης του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ διατύπωσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε, ως προς το ζήτημα του διαγωνισμού εκκρεμεί ποινική διαδικασία, ενώ ως προς την κάλυψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ είπε: «Υπήρξε απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε ότι για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει μια κάλυψη, είτε ομιλία, είτε συνέντευξη Τύπου. Αυτή ήταν η αρχική απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου. Όταν έγινε θέμα ξανασυνεδρίασε το Εποπτικό και η πλειοψηφία επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση».

Επιπλέον, ο κ. Μπούρας επισήμανε ότι η ακρόαση της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ γίνεται στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής (επιτροπή ΔΕΚΟ) και πρόσθεσε: «Εμείς δεν συμφωνούμε, γιατί μόνο πολιτικά παιχνίδια θέλουν να επαναλάβουν μερικοί. Δεν είναι υποχρεωμένη η Επιτροπή Θεσμών να συζητήσει γιατί παραιτείται ο ένας και ο άλλος».

«Δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής η παραίτηση όποιου προσώπου. Θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητη η κλήση», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ κατά της συζήτησης για τη ΝΕΡΙΤ τάχθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας.

«Να κληθούν άνθρωποι της κυβέρνησης, όχι όσοι έχουν παραιτηθεί. Η επιτροπή δεν κάνει ρεπορτάζ για να τους καλέσει να μας πουν γιατί παραιτήθηκαν», υποστήριξε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.

«Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό και δεν θα το φτιάξει καμία Επιτροπή», καθώς «αλλού θα δοθούν οι αγώνες», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «για το περιεχόμενο της δράσης του μορφώματος ΝΕΡΙΤ αρμόδιο είναι το ΕΣΡ» και όχι η Επιτροπή.

Από την πλευρά του, «εύλογο» χαρακτήρισε το αίτημα για κλήση των παραιτηθέντων μελών του δ.σ. της ΝΕΡΙΤ ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς, ενώ θετικός ήταν και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Βασίλης Καπερνάρος.

«Υπάρχει δεν υπάρχει ΝΕΡΙΤ, υπάρχει δεν υπάρχει ΕΡΤ ποσώς μας ενδιαφέρει», είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, προσθέτοντας: «Αργά κατάλαβαν κάποιοι ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Κλείνουμε 2,5 χρόνια που η κρατική τηλεόραση έχει σβήσει από το χάρτη 600.000 Έλληνες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή».