Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου «απειλή» για τις αγορές και τους επενδυτές
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  • Επιβεβαιώνονται τα "σημάδια κόπωσης" με αισθητή υποχώρηση των Μετοχικών Δεικτών κυρίως στις χώρες της Ευρωζώνης…
  • Η "απογείωση τιμών" του Αργού Πετρελαίου κοντά στο 14% στις δύο τελευταίες εβδομάδες αποτελεί "διογκούμενο πρόβλημα" για τους Μετοχικούς Δείκτες των πετρελαιοεισαγωγικών χωρών και ιδιαίτερα της Ευρώπης..
  • "Αρνητική εικόνα" εκπέμπουν τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τις Οικονομίες της Ευρωζώνης και της Ιαπωνία, την "αισιοδοξία" για νέα χρηματιστηριακά ρεκόρ… Αντίθετα, οι Οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας εμφανίζουν νέα στοιχεία ενίσχυσης του "δυναμισμού" τους…
  • Αποπληθωρισμός σε Ευρώπη και Ιαπωνία - με ενδείξεις πλέον εκδήλωσής του και στις ΗΠΑ… - εκπέμπει "αρνητικά μηνύματα" για τους Επενδυτές…
  • Η πρόσφατη μείωση των Διεθνών Εμπορικών Συναλλαγών για Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία πιθανόν να υποδηλώνει έναρξη της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο 2016…

1.  ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Μετά τα ρεκόρ ανόδου επικράτηση στην Ευρώπη Καθοδικών Τάσεων την τελευταία εβδομάδα:

Μείωση -2,9% για τον Δείκτη Eurostoxx 50 με την πτώση να φθάνει το -3,9% για την Ιταλία, -3,0% στην Ισπανία, -2,4% Γαλλία και -1,9% στη Γερμανία.

Σε ετήσια βάση οι αποδόσεις της Ευρωζώνης παραμένουν αρνητικές (-11,7% για τον Eurostoxx), αλλά ξεχωρίζει η Γερμανία με περιορισμένη άνοδο +0,7%

ΑΙΤΙΕΣ: "Απογοήτευση" από τις μέτριες οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης, ανατίμηση Ευρώ έναντι Δολαρίου, μεγάλη άνοδος του Πετρελαίου, έντονες διαφορές στις οικονομικές επιδόσεις των μεγαλύτερων Οικονομιών κλπ…

Οι Προσδοκίες στρέφονται πλέον στην ECB για μείωση των επιτοκίων… 

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Ετήσια αύξηση κατά 0,2% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των "28" κατά τον Ιούλιο 2016, έναντι 0,1% που ήταν τον Ιούνιο και 0,2% τον Ιούλιο 2015.

Συνολικά σε 12 χώρες της Ένωσης από τις "28" της Ένωσης τον Ιούλιο κατέγραψαν πτώση του Πληθωρισμού…

Είναι προφανές ότι η Ένωση "πάσχει" από τον Αντιπληθωρισμό, αποτέλεσμα χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και ισχυρού Ανταγωνισμού που δεν επιτρέπει ουσιαστική βελτίωση της κερδοφορίας και της Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας…

ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Μηδενική μεταβολή σημείωσε η δραστηριότητα του Τομέα Κατασκευών της Ευρωζώνης μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου 2016, ενώ στην ΕΕ των "28" κατέγραψε πτώση κατά 0,3%.Σε 12μηνη βάση η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο 2016, ενώ στις "28" είχε πτώση 0,6%.

Σαφώς η Ευρωζώνη και οι "28" έχουν υποπολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς των ΗΠΑ σε ότι αφορά τις επιδόσεις του Τομέα των Κατασκευών…

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Οι Εξαγωγές της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 2% τον Ιούνιο 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ οι εισαγωγές είχαν πτώση 5%. Αποτέλεσμα αυτών των  μεταβολών ήταν  η αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος στα 29,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016 έναντι 25,5 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2015.

Σε ότι αφορά στην "ΕΕ των 28", οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5% μεταξύ Ιουνίου 2016 και του αντίστοιχου μήνα του 2015, ενώ οι Εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4%. Έτσι, το Εμπορικό Πλεόνασμα περιορίσθηκε στα 7,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016 από 9,3 δισ. τον Ιούνιο 2015…

Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται ότι μειώνονται συνολικά οι εξωτερικές εμπορικές συναλλαγές της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο, παρά την υποχώρηση της ισοτιμίας του Ευρώ έναντι του Δολαρίου…

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η "αρνητική εικόνα" της Οικονομίας τη Ευρωζώνης φαίνεται να ευνοεί πλέον τη λήψη μέτρων περαιτέρω Πιστωτικής Χαλάρωσης, αφού άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η BoE μετά τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του BREXIT…

Ο ισχυρός Αντιπληθωρισμός, η επιβράδυνση αύξησης του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου 2016 και η στασιμότητα στην κατασκευαστική δραστηριότητα συγκλίνουν στην υιοθέτηση "αρνητικών επιτοκίων", πολιτική που προβλεπόταν να υιοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι… 

2.  ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: 'Έχει πετύχει μια μηνιαία άνοδο 1,9% και 7,7% σε ετήσια επίπεδα. Σαφώς καλλίτερες οι χρηματιστηριακές αποδόσεις σε μηνιαία και ετήσια βάση που εμφανίζει η Βρετανία από την Ευρωζώνη, με τάσεις ισχυροποίησης του Δείκτη FTSE 100 λόγω καλλίτερων οικονομικών επιδόσεων της βρετανικής Οικονομίας από την Ευρωζώνη…

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Στο 0,6% η άνοδος του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη Βρετανία τον Ιούλιο 2016 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, πάνω από το 0,2% που εμφάνισε η "ΕΕ των 28" κατά την ίδια χρονική περίοδο… Με αυτή την οριακή άνοδο του Πληθωρισμού η Οικονομία της Βρετανίας δεν θα έχει βραχυχρόνια επιπτώσεις από τη "νέα πολιτική" της BoE… 

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Ή Ανεργία παρέμεινε στο 4,9% στο δεύτερο τρίμηνο 2016, όση ήταν και στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο…

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μικρή μείωση κατά 0,1% τον Ιούνιο 2016 έναντι του Μαΐου που είχε αυξηθεί 0,6%. Σε 12μηνη βάση η Βιομηχανική Παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο 1,6% έναντι 1,4% του Μαΐου της ίδιας χρονιάς..

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Bank of England αναμφισβήτητα θα είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και με σημαντικά αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις….

Συγκεκριμένα:

Η μείωση στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των κεντρικών επιτοκίων - στο 0,25%... - αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας και στη μερική συγκράτηση του ανερχόμενου κόστους πρώτων υλών, μηχανημάτων κλπ.

Η αγορά μέσω των τραπεζών σημαντικής αξίας και υψηλού βαθμού πιστοληπτικής ικανότητας εταιρικών ομολόγων θα βοηθήσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη αγορά, μ την ομαλή αποπληρωμή ομολογιούχων και την αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των εκδόσεων νέων εταιρικών ομολογιών.

3.  ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Ασήμαντη η μείωση του DJInd (-0,1%) την τελευταία εβδομάδα, σε σύγκριση με την πτώση των Χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας… Επίσης, μεταξύ των μεγαλύτερων Ανεπτυγμένων Οικονομιών το Αμερικανικό Χρηματιστήριο έχει τη μεγαλύτερη ετήσια απόδοση με ποσοστό +9,2%…

ΑΙΤΙΕΣ: Βελτιώνονται η οικονομική και οικοδομική δραστηριότητα και η Απασχόληση στις ΗΠΑ μέσα στον Ιούλιο, που θα επιτρέψουν ενίσχυση της εσωτερικής αξίας των Μετοχών…

Ωστόσο, η επιβράδυνση της ανόδου του Πληθωρισμού σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον μπορεί να έχει οριακά θετικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων…

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Μικρή μείωση των αιτήσεων για ενισχύσεις λόγω ανεργίας στην εβδομάδα που έληξε στις 13.8.2016  που περιορίσθηκαν σε 262.000 από 264.000 σύμφωνα με τα αμέσως προηγούμενα στοιχεία.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,8% στο 12μηνο που έληξε τον Ιούλιο 2016 , αλλά από 1,0% στον αμέσως προηγούμενο μήνα… Παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν υψηλοί ο Πληθωρισμός παρουσίασε επιβράδυνση σε μηνιαία βάση, αφού αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% τον Ιούλιο 2016 έναντι μηνιαίων αυξήσεων 0,2% στους προηγούμενους τρεις μήνες…

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Αύξηση κατά 0,7% τον Ιούλιο 2016 έναντι του προηγούμενου μήνα από 0,4% που ήταν η μηνιαία άνοδος των Ιούνιο…Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που επιτυγχάνεται από το Νοέμβριο του 2014…

ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Η ανάπτυξη νέων μονοκατοικιών σημείωσε αύξηση κατά 0,5% τον Ιούλιο 2016 για να ανέλθουν συνολικά σε 770.000, το υψηλότερο ποσοστό ανόδου από τον περασμένο Φεβρουάριο… Παράλληλα, σημαντική άνοδο σημείωσε και η έναρξη κατασκευών ακινήτων για περισσότερες από πέντε κατοικίες, η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από το Σεπτέμβριο 2015.

Ακόμη, βελτίωση σημείωσε και ο Δείκτης της αγοράς κατοικιών NAHB (National Association of Home Builders) για να διαμορφωθεί στο 60 τον Αύγουστο 2016, ενώ προβλέπεται και άνοδος των πωλήσεων κατοικιών μέσα στο επόμενο εξάμηνο…

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η βελτίωση της οικοδομικής δραστηριότητας, της βιομηχανικής παραγωγής και της απασχόλησης ενισχύουν τις πιθανότητες αύξησης των κεντρικών επιτοκίων παρά τη μηδενική μεταβολή του Πληθωρισμού.

4.  ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Πτώση κατά 2,2% είχε ο NIKKEI 225 στην τελευταία εβδομάδα, κάτω από την επίδραση των πολύ αρνητικών αποτελεσμάτων για το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2016 και την πορεία των εξαγωγών…

Αντίθετα, το Χρηματιστήριο της Κίνας κατέγραψε άνοδο (ShComp +1,9%), εν μέσω Πτωτικών Τάσεων σε διεθνές επίπεδο… Σαφώς πολύ "πιο δυναμική" η Οικονομία της Κίνας, αλλά και αυτή καταγράφει πτωτικές τάσεις στις εμπορικές συναλλαγές της, που αντισταθμίζεται όμως από τη μεγάλη Εσωτερική Ζήτηση….

ΙΑΠΩΝΙΑ

ΑΕΠ: Μηδενική μεταβολή στο δεύτερο τρίμηνο 2016 μετά από ανάπτυξη 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και προβλέψεις 0,2%...  Πτώση ή επιβράδυνση για Ιδιωτική Κατανάλωση, Δημόσιες Δαπάνες, Επενδυτικές Δαπάνες και Έσοδα από Εξαγωγές…

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ένα "μεγάλη πακέτο" για την κινητοποίηση της "αποθερμαινόμενης οικονομίας"…

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Υποχώρησε κατά 0,4% στο 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο 2016, ποσοστό μείωσης όσο και τον προηγούμενο μήνα, ενώ μειώσεις έχει καταγράψει στους τελευταίους τέσσερεις συνεχείς μήνες…

Είναι προφανές ότι η Ιαπωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα Αντιπληθωρισμού που δεν επιτρέπει την αύξηση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει την Ανάπτυξη…

ΚΙΝΑ

ΑΕΠ: Αυξήθηκε κατά 1,8% στο δεύτερο τρίμηνο 2016 ως προς το αμέσως προηγούμενο  τρίμηνο, στο οποίο η αύξηση ήταν 1,2%.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η κινεζική οικονομία εμφανίζεται με επιτάχυνση της ανάπτυξης, προφανώς επηρεαζόμενη τόσο από την εσωτερική ζήτηση όσο και από τη διεθνή.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνεται μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και αναμφισβήτητα η κινεζική οικονομία θα στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη των εισηγμένων εταιρειών και την ενίσχυση των Χρηματιστηριακών Δεικτών άλλων χωρών.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούλιο 2016 κατά 1,8% σε 12μηνη βάση, με αύξηση των ειδών διατροφής κατά 3,3% και 1,4% των λοιπών ειδών. Σε μηναία βάση η αύξηση ήταν 0,2%.

ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ: Έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίας διετίας υποχρεώνοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Όμως αυτή η πολιτική στήριξης των επιτοκίων για διατήρηση της "υπερθέρμανσης" της Οικονομίας της Κίνας διογκώνει εξαιρετικά τα υπέρογκα χρέη των επιχειρήσεων…

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Αύξηση κατά 10,2% των λιανικών πωλήσεων στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2016 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015, ενώ σε σταθερές τιμές (όγκος) η αύξηση ήταν 9,8%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ:  Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε σε 52,3 δισ. δολάρια τον Ιούλιο από 41,8 δισ. τον Ιούνιο. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα της πτώσης κατά 4,4% των εξαγωγών έναντι μείωσης κατά 12,5% των εισαγωγών… Τα σχετικά στοιχεία υποδηλώνουν μια αισθητή μείωση του συνόλου του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας…

5.  ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε αυτή την εβδομάδα μετά την επιβράδυνση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο… Η σταδιακή υποχώρηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις "επιθετικές εισαγωγές" προς την αγορά των ΗΠΑ..

ΕΥΡΩ: Με +1,5% και +2,7% η ανατίμησή του νομίσματος της Ευρωζώνης έναντι του Δολαρίου στα τέλη της τελευταίας εβδομάδας και του μήνα που έληξε την Παρασκευή. Όμ ς το Ευρώ παραμένει ακόμη σε χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν προ του δημοψηφίσματος για το BREXIT…

Η άνοδος του Ευρώ συνέπεσε με την κάμψη των χρηματιστηριακών αποδόσεων της Ευρωζώνης, που "ερμηνεύθηκε" και ως "εμπόδιο"  για την αύξηση των εξαγωγών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών…

Ωστόσο, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, η υποχώρηση του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωζώνης τον Ιούνιο συνέπεσε με υποχώρηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ…

ΓΙΕΝ: Εντυπωσιακή η πτώση του έναντι του Δολαρίου κατά -1,1% στην τελευταία εβδομάδα και …-6,3% σε μηνιαία βάση! Παρά το  γεγονός ότι ο "δυναμισμός" του Ιαπωνικού Χρηματιστηρίου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εξωτερική ισοτιμία του Γιεν, εντούτοις η αισθητή πτώση των Μετοχών απέδειξε ότι δεν είναι αρκετή η υποτίμηση για τη στήριξή τους…                          

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Εντυπωσιακή ανάκαμψη κατά 1,3% έναντι του Δολαρίου την τελευταία εβδομάδα…

"Κόντρα στα σενάρια της καταστροφής" η Βρετανία έχει πείσει μέχρι τώρα με τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις που έχει ανακοινώσει  για τις "αντοχές της Οικονομίας της"…

6.  ΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Εντυπωσιακή η κατά +9,0% εβδομαδιαία άνοδος των τιμών του, αλλά η οποία προκάλεσε τελικά μεικτές αντιδράσεις στις Αγορές και κυρίως "ανησυχίες" στους Καταναλωτές…

Οι χρηματιστηριακές Αγορές έδειξαν  να μην αντέχουν τη Μεγάλη Άνοδο,  καθώς οι πετρελαιοεισαγωγικές χώρες δεν ευνοούνται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους…

Ισχυρές είναι οι "αμφιβολίες" εάν οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές χώρες μπορούν να "σηκώσουν" αυτές τις αυξήσεις και μάλιστα όταν συνυπάρχουν πλεονάζουσα παραγωγή Πετρελαίου και Αντιπληθωριστικές Τάσεις στις εκβιομηχανισμένες χώρες...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ: Στο σύνολό τους εμφάνισαν ανοδικές τάσεις την τελευταία εβδομάδα, πιθανώς περισσότερο επηρεασμένα από την ενίσχυση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου, παρά από τα στοιχεία για την πορεία των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Ιούνιο.

 

ΧΡΥΣΟΣ: Παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα - στα 1.340 δολάρια - στα υψηλότερα της τελευταίας τριετίας, αλλά με τους δείκτες επιδόσεων των μεγαλυτέρων Οικονομιών να είναι σήμερα σε καλλίτερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2013…

http://www.forumegi.gr/trends-market-indexes/