Πέμπτη
2 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4974RSS FEED
Αξιολογήσεις της έκθεσης ΟΟΣΑΗ ζωή μετά το χρέος σε... 325 σελίδες
28/11/2013

Όφελος 5,2 δισ. ευρώ ετησίως θα προκύψει από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Άνχελ Γκουρία, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, η έκθεση των 325 σελίδων περιλαμβάνει αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, επεξεργασίας τροφίμων, οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ακόμη, αλλαγές προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να υιοθετήσει το 80% των προτάσεων, όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ αλλά επειδή εκτιμά ότι θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης», επισημαίνοντας πως «τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα συνεχιστεί».

«Τώρα πρέπει να βάλουμε τον σπόρο για να δρέψετε αργότερα τους καρπούς ... υπάρχει ζωή μετά το χρέος» πρόσθεσε ο κ. Γκουρία.

Αναλυτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε παραδείγματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ, όπως ότι το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι το ψωμί δεν πωλείται με το κιλό, στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη.

Ακόμη, στα απορρυπαντικά οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία, καθώς σε αντίθεση με άλλες χώρες, για κάθε νέο απορρυπαντικό που βγαίνει στην αγορά πρέπει να προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί το εμπόριο ρούχων και παπουτσιών όπου υπάρχουν περιορισμοί, που κατά την Έκθεση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφήμισης προσφορών.

Συνάντηση Γκουρία με Σαμαρά και Βενιζέλο

Συγχαρητήρια έδωσε μαζί με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Άνχελ Γκουρία.

«Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά», είπε ο κ. Γκουρία προς στον πρωθυπουργό, ο οποίος του απάντησε: «Σας ευχαριστώ. Το εκτιμώ».

Μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε «στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ αναληφθεί, και στη θεαματική αντιστροφή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κατάστασης και του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, σημείωσε πως από εκεί προκύπτει πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι πολύ πιο δυνατές από ότι φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού.