Δευτέρα
5 Οκτωβρίου 2026
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5860RSS FEED
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕΣτόλτενμπεργκ: Ουσιώδης για την αξιοπιστία της Ελλάδας η τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών
11/09/2018

Σίγουρος ότι η Ελλάδα «θα τιμήσει τη συμφωνία» των Πρεσπών δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η αξιοπιστία της χώρας στη διεθνή κοινότητα εξαρτάται από την αφοσίωσή της στις διεθνείς συμφωνίες που έχει συνάψει.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι αν αλλάξει το Σύνταγμα στην ΠΓΔΜ, θα εφαρμόσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Δεν βλέπω γιατί να μην κάνει το δικό της μέρος της συμφωνίας η Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής, προσθέτοντας ότι «και το 2008 ακόμα, η Ελλάδα είχε ξεκάθαρα εκφράσει ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όταν λυθεί το ονοματολογικό».

Απευθυνόμενος παράλληλα προς τα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την ΠΓΔΜ να μπει στο ΝΑΤΟ από το να συμφωνήσει στο ονοματολογικό με την Ελλάδα».

«Είναι σημαντικό να μην υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι μπορούν να πουν «όχι» στη συμφωνία και ‘ναι’ στο ΝΑΤΟ. Για κάποιους στην ΠΓΔΜ αυτή θα ήταν μια καλή λύση. Αλλά αυτή η λύση δεν υπάρχει. Ήμουν πολύ καθαρός πάνω σε αυτό» σημειώνει, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει δρόμος προς το ΝΑΤΟ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού».

Σε ό,τι αφορά στο επικείμενο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα ο κ. Στόλτενμπεργκ σημειώνει πως «αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας» και συμπληρώνει πως «φυσικά η απόφαση ανήκει στον λαό της ΠΓΔΜ». «Πρόκειται, βέβαια, για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση στη χώρα, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία είναι υπέρ της συμφωνίας» αναφέρει.