Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3163RSS FEED
Ευρωπαίοι: Ζητούν επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων άμεσαΣύγκρουση σε κάθε επίπεδο
08/12/2018

Ανάμεσα στις εξελίξεις για ιδιαίτερα σημαντικά θέματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, την οικονομία αλλά και την κοινωνία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια, αφού όπως όλα δείχνουν η δημοτικότητά της έχει πέσει στο κατακόρυφο.

Οι εξαγγελίες εκ μέρους της ΠΓΔΜ δημιουργούν πεδίο για έντονη αντιπαράθεση, ενώ προκάλεσαν και την αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ωστόσο, σε αναδίπλωση προχώρησε η ΠΓΔΜ, στον απόηχο των δηλώσεων Ζάεφ περί πιθανότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2020.

Στο μεταξύ, ένταση έχει δημιουργηθεί και ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και το υπ. Προστασίας του Πολίτη έπειτα από την ανατροπή στην υπόθεση Ριχάρδου.

«Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια» αναφέρουν πηγές του Προστασίας του Πολίτη.

Υπήρξε ολική ανατροπή στην υπόθεση των 8 κρατουμένων ανάμεσα στους οποίους και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, για κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού καθώς η ανακρίτρια ανεκάλεσε την προσωρινή τους κράτηση εκτιμώντας, όπως ενημέρωσαν οι συνήγοροί τους, ότι δεν υφίσταται θέμα λαθρεμπορίας χρυσού στην Τουρκία.

Παράλληλα, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων άμεσα ζητούν από την κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να ξεκαθάρισαν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, ωστόσο τόνισαν ότι η μεταρρυθμιστική πρόοδος της Ελλάδος δεν είναι ικανοποιητική.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η Ελλάδα ανέλαβε δεσμεύσεις για 16 μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Όμως μέχρι σήμερα καμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας σημειώνονται αρκετές καθυστερήσεις όπως η παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας και της αξιοποίησης του ποσοστού του Δημοσίου στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και για τις καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αποσαφήνισε πως το Συμβούλιο αναμένει πως η Ελλάδα θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019.