Δευτέρα
13 Ιουλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3585RSS FEED
ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ UBSΚατακόρυφη αύξηση για τρόφιμα
17/09/2019

Κατά 60% αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα έως το 2050, σύμφωνα την UBS, καθώς 2 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα θα προστεθούν στους κατοίκους του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, η τρέχουσα χρήση των βασικών προϊόντων στον κόσμο δεν είναι βιώσιμη, γι' αυτό και οι αγορές έχουν υποχρέωση να συνειδητοποιήσουν την κατεπείγουσα ανάγκη για την υιοθέτηση τακτικών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που ενέχει η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και οι μετατοπίσεις στις καταναλωτικές προτιμήσεις.

Ο μετασχηματισμός των αγορών των εμπορευμάτων πρόκειται, δίχως άλλο, να δοκιμάσει τα οικονομικά μοντέλα των χωρών που παράγουν βασικά προϊόντα. Επομένως, θα εκθέσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες τους, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες. Πολλές χώρες, όπου παράγονται βασικά αγαθά, οφείλουν να προετοιμάσουν κατάλληλα την οικονομία τους για την ομαλή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ομοίως, ουκ ολίγες εταιρείες ενδέχεται να αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν με τις συνήθεις πρακτικές, ερχόμενες αντιμέτωπες με τις συνέπειες της μετατόπισης στην ενεργειακή μετάβαση. Τόσο οι επενδυτές όσο και οι επιχειρηματίες θα χρειαστεί επίσης να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους, προκειμένου να επωφεληθούν από τις πολυάριθμες ευκαιρίες και προκλήσεις και, ταυτόχρονα, να διαχειριστούν τους κινδύνους που ξεπροβάλλουν.