Η ονομασία του μικροβίου οφείλεται στον Ελβετό γιατρό ειδικό βακτηριολόγο Alexander Emil Jean Yersin που εργάστηκε κυρίως στο Παρίσι (1863-1943).
Είναι είδος αρνητικών Gram κοκκοβακίλλων της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών.
Μερικά από αυτά είναι παθογόνα για τον άνθρωπο, όπως :
Έχει συνδεθεί επίσης με λοιμώξεις που μεταβιβάζονται με τις τροφές και σε ανθρώπους.
Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με λοίμωξη από Y. entercolitica (πυρετός, άλγος δεξιό λαγόνα βόθρου). Ιστολογικά η νόσος χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη κοκκιωμάτων. Εμφανίζεται η νόσος 5 – 10 ημέρες μετά τη μόλυνση, διαρκεί 1 – 2 εβδομάδες.
Yersiniaenterocolitica
Ζωονόσος και προσβάλλει και τους ανθρώπους αλλά και γάτες, ελάφια, γουρούνια, πουλιά τα οποία είναι φορείς της νόσου.
Προκαλεί εντεροκολίτιδα ή τελική ειλεΐτιδα.
Μετά την είσοδό της στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλασιάζεται στον τελικό ειλεό και διηθεί τις Peyer’s πλάκες → μεσεντέριους λεμφαδένες, προκαλεί λεμφαδενοπάθεια, Δ.Δ. σκωληκοειδίτιδα («ψευτοσκωληκοειδίτιδα»).
Στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς διασπείρεται στο έντερο → ήπαρ → σπλήνα με σχημαστισμό αποστημάτων.
Η Yersinia η οποία είναι σιδηροφιλικό μικρόβιο στους αρρώστους με κληρονομική αιμοχρωμάτωση αποτελεί σημαντική επιπλοκή.
Η Y. enterocolitica προσβάλλει επίσης συντηρημένα αίματα.
Η μόλυνση στον άνθρωπο προκαλείται από ανεπαρκές βρασμένο χοιρινό κρέας ή μολυσμένο νερό.
Η λοίμωξη προκαλεί σηψαιμία σε άτομα με ανοσοκαταστολή.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η Υ. είναι ανθεκτική στην Penicillin G – ampicillin – cephalothin (παραγωγή b-lactamase).
Φαίνεται ότι Y. enterocolitica επηρεάζει άμεσα την λειτουργικότητα του θυρεοειδή και κυρίως την αυτοάνοση απάντησή του.
Θυρεοειδής αδένας κυρίως σε άτομα με γενετική ευαισθησία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Y. enterocolitica
Υ. enterocolitica προκαλεί οζώδες ερύθημα (erythema nodosum) μετά 2-20 μέρες από την έναρξη πυρετού και κοιλιακού αλγών.