Σαββατοκύριακo
8-9  Αύγουστος 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3611RSS FEED
Αιμιλία Μπουρίτη | Καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+εργασία«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ»
30/07/2020

Αιμιλία Μπουρίτη | Καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+εργασία

Διεθνές πρόγραμμα ΑΜΟΛΗ ΙΙ

Ιούλιος - Δεκέμβριος 2020

 

«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ»

Συμμετοχικό έργο | Performance | Κινηματογραφική προβολή

 

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : Η Ποντιακή Κουλτούρα

περιοχή ΕΜΑΚ 1 Γκορυτσάς - Αγρόκτημα Ελένης Μπρέμπου

Ώρα έναρξης 20.30

 

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου                   

Με την Υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης  ΝΕΟΝ

και του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Με μεγάλη επιτυχία και με αθρόα συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση του προγράμματος «Αγροτικά Αποτυπώματα ΙΙ-Η Αρβανίτικη κουλτούρα» στο αγρόκτημα του Θανάση Σερέπα στις 17 Ιουλίου δίπλα στο εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας την ημέρα της γιορτής του. Το πρόγραμμα συνεχίζεται δυναμικά στις 2 Αυγούστου με τα «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η Ποντιακή κουλτούρα», που θα  παρουσιαστεί στη γειτονιά του αεροδρομίου, ΕΜΑΚ 1, στην περιοχή της Γκορυτσάς, Ασπροπύργου.

Το έργο αποτελείται από συμμετοχική δράση, τελετουργική performance και κινηματογραφική προβολή. Η κινηματογραφική προβολή παρουσιάζει τις συμμετοχικές δράσεις της κοινότητας στο έργο «Αμολή», υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ποντιακής κουλτούρας μέσα από την τροφή, τις μαρτυρίες του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης της κοινότητας στην Ελλάδα, τη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου.

Η συμμετοχική δράση της κοινότητας περιλαμβάνει τις μαρτυρίες των Ποντίων και τραγούδια που σχετίζονται με μνήμες, που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η δύναμη της τέχνης της κοινότητας, καθώς και η πίστη στη ζωή μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ιστορικής μνήμης και της αισιοδοξίας μπροστά σε καιρούς πανδημίας.

Η Αιμιλία Μπουρίτη είναι γεννημένη στον Ασπρόπυργο είναι εικαστικός, performance artist και εμπνευστής της ιδέας του διεθνούς  προγράμματος «Αμολή», Ένα Συλλογικό Έργο στην Αγροτική, Μεταβιομηχανική, Πολυπολιτισμική Κοινότητα του Ασπροπύργου που θα πραγματοποιηθεί από Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2020 στην πόλη του Ασπροπύργου.

Η  λέξη  «Αμολή»  χρησιμοποιείται  από  τους  αγρότες  του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια.

Το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα ΙΙ» έχει ως σκοπό να διευρύνει τα όρια της σύγχρονης  τέχνης καθώς δημιουργεί καινούργιους χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης όπως είναι οι αγροί και τα αγροτικά κτήματα και βοηθώντας την κοινότητα να συμμετέχει ενεργά και να  μοιραστεί μνήμες.

Επίσης να αναδείξει την αρβανίτικη και την ποντιακή αγροτική πλούσια κουλτούρα δημιουργώντας καλλιτεχνικούς διαλόγους

Τέλος, βασικός στόχος του έργου είναι να αναδείξει τις δυναμικές του Ασπροπύργου μιας πόλης που ισορροπεί μεταξύ του αγροτικού, μεταβιομηχανικού και πολυπολιτιστικού στοιχείου.

Το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» με αφορμή τον κορονοϊό μας καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη γη και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ με όχημα τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί δυναμικές που αντιστέκονται σε κάθε μορφή στασιμότητας και φόβου. Το μήνυμα που το έργο μεταφέρει είναι ότι «Η τέχνη, η δημιουργικότητα όπως και η αλήθεια-γνώση, ελευθερώνουν».

Η κινηματογραφική προβολή_ trailer  https://www.youtube.com/watch?v=YmmHG4IERDg