Πέμπτη
10 Ιουλίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5407RSS FEED
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 12ετίας ο Δείκτης οικονομικού κλίματος στην ΕλλάδαΔύσκολες συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη με αρχηγούς
10/01/2020

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, τον Δεκέμβριο, στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε στις 109,5 μονάδες, από 107,0 μονάδες τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

Η νέα μικρή άνοδος προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες, και σε μικρότερο βαθμό από τη βελτίωσή τους στη Βιομηχανία και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το Λιανικό Εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η τάση ήταν πτωτική παρά τη νέα βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που τη διαμόρφωσε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 19 ετών. Μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα σημεία έντασης στη γεωγραφική περιοχή μας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταξύ των οποίων και του Αλέξη Τσίπρα, για τα σημαντικά ζητήματα της περιόδου, όπως ο εκλογικός νόμος καθώς και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.