Δευτέρα
10 Αυγούστου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3613RSS FEED
«Μήνας υλοποίησης ο Οκτώβριος»Κοντά στη λύση για «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές
23/10/2014

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι διατάξεις για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία και την εφορία, όπως διαβεβαίωσε o υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο υπουργός ανέφερε πως «ο μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις».

«Οι διατάξεις αυτές θα συμπεριλαμβάνουν ένα πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις και για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια γενναία, προς τα κάτω, προσαρμογή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις ή προστίμων. Ταυτόχρονα, θα έχουμε και μια γενναία μείωση επιτοκίου», σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως επειδή θα κατατεθούν οι ρυθμίσεις αυτό το μήνα, πρέπει να εκπληρωθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου. «Γι’ αυτό όσοι νομίζουν σήμερα ότι δεν πληρώνουν για να μπουν στη ρύθμιση, θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πληρώσουν τον Οκτώβρη για να πάρουν το πράσινο φως και να μπουν στη ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για δύο κατηγορίες οφειλετών: «Αυτοί που δεν έχουν μπει σε καμία ρύθμιση μέχρι τώρα και γι’ αυτό θα ενταχθούν στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Και αυτοί που ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις».

Για τους συνεπείς, όπως σημείωσε, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση, θα υπάρξει δηλαδή σε πρώτη φάση ένας συμψηφισμός σε σχέση με τις υποχρεώσεις του παρελθόντος.

«Θα βρεθούν μετά μπροστά σε μια νέα επιλογή: είτε θα μπουν στη νέα ρύθμιση, ακολουθώντας τις νέες διαδικασίες, είτε θα συντηρήσουν τις εναπομείνασες δόσεις. Εάν επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, θα έχουν ένα επιπλέον όφελος, μέσα από μία γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων», διευκρίνισε.

Ν. Δένδιας: Σύντομα η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια

Παράλληλα, αρκετά σύντομα αναμένεται να δοθεί λύση και στο πρόβλημα των «κόκκινων» δάνειων,  όπως ανέφερε  ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ενώ τα περιθώρια της ρύθμισης θα διευρυνθούν και θα αφορούν 160.000 επιχειρήσεις.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η συζήτηση με την τρόικα βρίσκεται σε τελική φάση, ενώ σε ότι αφορά τα περιθώριά της διευκρίνισε ότι «μιλάμε για 160.000, είτε επιχειρήσεις είτε ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πάνω από 600 - 700.000 θέσεις εργασίας».

«Μιλάμε για οφειλές μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα 40 δισ. ευρώ, εάν βάλουμε όλες τις οφειλές και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουμε σχεδόν τα 100 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.

Ακόμη, ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως «πρέπει αυτή η επιχείρηση να μπορεί συγχρόνως να κλείσει τις εκκρεμότητές της και με το Δημόσιο, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να μπορέσει να γυρίσει στην αγορά να δουλέψει, να παράγει πλούτο, να κρατήσει θέσεις εργασίας».

Απαντώντας στο εάν η ρύθμιση πρέπει να είναι ενιαία για ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες ο κ. Δένδιας είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία μαζί με τις τράπεζες και υπό την επιτήρηση της τρόικα «δημιουργούν ένα πλέγμα τέτοιο ώστε η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες να επικοινωνεί με τις ρυθμίσεις του Δημοσίου και με τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία».