Σαββατοκύριακo
8-9  Αύγουστος 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3611RSS FEED
Η νέα περίοδος της Ελληνικής ΑΟΖ
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Με την πολλαπλή υπογραφή όλων των κρατών που συμμετέχουν και βρίσκονται στην πορεία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο για την Ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα σπουδαίο βήμα υλοποίησης ενός οράματος δεκαετίες.

Διότι και ο αγωγός πέρασε από μία φάση δυσπιστίας ειδικά από τους ηττοπαθείς και τους ραγιάδες που ποτέ δεν πίστεψαν ούτε στις δυνάμεις μας, ούτε στις πρωτοβουλίες που περνάμε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Τώρα που έχουμε μαζί μας την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο, χωρίς να ξεχάσουμε τον έμπρακτο ρόλο που παίζουν τόσο η Γαλλία όσο και οι ΗΠΑ, φτάσαμε σε ένα επίπεδο όπου για να μην πιστέψεις τι γίνεται πρέπει να έχεις κάποια υστέρηση όποια και να είναι αυτή.

Η ενεργειακή σκακιέρα της Ελληνικής ΑΟΖ δικαιώνεται από το πεδίο δράσης των παικτών που έχουν πια και κοινά συμφέροντα για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου σε συσχετισμό με τις ενεργειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι ο κυρίαρχος ρόλος της Ελλάδας αρχίζει να φαίνεται ειδικά όταν τον συνδυάζουμε με αυτόν της Κύπρου στην όλη υπόθεση. Η νέα περίοδος άρχισε για την Ελληνική ΑΟΖ και δεν έχουμε πια να πείσουμε τους άπιστους.

Η δικαίωση του αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι στιγμιαία, μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Άρχισε επί του πρακτέου με την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων για τα θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται στο Ιόνιο και συνέχισε με αυτά που βρίσκονται Νότια της Πελοποννήσου και Νότια της Κρήτης.

Όμως όλα αυτά τα συμβόλαια ήταν πάντα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ελλάδας και ιδιωτικών εταιρειών, ακόμα κι αν αυτές βέβαια υποστηρίζονται έμπρακτα από τα κράτη τους.

Τώρα όμως η υπογραφή της τριμερούς και στη συνέχεια της τετραμερούς είναι ιστορική γιατί αυτή τη φορά πρόκειται για κράτη που υπογράφουν μαζί μας. Αυτή η πολλαπλή διακρατική συμφωνία για έναν αγωγό φυσικού αερίου που περνά αποκλειστικά από τις ΑΟΖ των κρατών που υπογράφουν είναι μια πιο μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα της ελληνικής ΑΟΖ.

Το ιστορικό της όλης υπόθεσης αποτελεί μια ισχυρή δικαίωση. Διότι δείχνει με αποδείξεις ότι η ΑΟΖ είναι μια θωράκιση για την Ελλάδα και όσο πιο ισχυρές είναι οι συμμαχίες μας τόσο πιο ανθεκτική είναι η πατρίδα μας απέναντι στις επιθέσεις οποιασδήποτε προπαγάνδας.

Τώρα η ελληνική ΑΟΖ κάνει τα πρώτα της ιστορικά βήματα χάρη στον αγώνα όλων μας.