Παρασκευή
24 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4023RSS FEED
Με φόντο τις διαδηλώσεις στη ΓαλλίαΣτο... κόκκινο η προεκλογική μάχη
12/01/2015

Με την μεγάλη πορεία διμαρτυρίας κατά της τρομοκρατίας στο κέντρο του Παρισιού, και με τη συμμετοχή πολλών ξένων ηγετών, μεταξύ αυτών και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην Αθήνα η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων κορυφώνεται.

Οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν ξανά και ξανά τα ξίφη τους από πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπου πραγματοποιούν τις περιοδείες τους.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας, σε διακαναλική σύνδεση, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης δεσμεύθηκε για σταδιακές μειώσεις σε φορολογία – ΕΝΦΙΑ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε εθνικό στόχο τη δημιουργία μιας νέας παραγωγικής βάσης στη χώρα.

«Η εθνική μας "πίτα" πρέπει να μεγαλώσει, να γίνουμε ένας λαός που θα παράγει και όχι ένας λαός υποαπασχολούμενων, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων, που θα εξαρτώνται μόνιμα από τον εκάστοτε κομματικό μηχανισμό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπόσχεται προσλήψεις με χρήματα που δεν υπάρχουν.

«Δύναμη του λαού μας είναι η ανταγωνιστικότητα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού», συνόψισε παράλληλα στο σχέδιό του ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι θέλουν το κομματικό κράτος επιχειρηματία, κάποιοι θέλουν την παντοδυναμία του κρατισμού, εμείς θέλουμε ανάπτυξη. Μας υπόσχονται ότι από λεφτά που δεν υπάρχουν θα χρηματοδοτήσουν συντάξεις, μισθούς και θα φέρουν διόγκωση του χρέους.

«Με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, ο ΟΟΣΑ κατατάσσει την χώρα στις πρώτες θέσεις των μεταρρυθμίσεων. Έγινε κοσμογονία μεταρρυθμίσεων και τομές μεγάλες σε συνθήκες κρίσεις. Τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης».

Συνοψίζοντας σε άξονες, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε:

«Πρώτον, κλείσαμε τρεις δύσκολους προϋπολογισμούς που επιβεβαιώνονται μέχρι υποδιαστολής και τώρα μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο ένα χρόνο νωρίτερα.

Δεύτερον, ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά.

Τρίτον, ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος».

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στη Realnews, σημειώνει ότι σε περίπτωση που το κόμμα του γίνει κυβέρνηση  «υπουργοί θα γίνουν οι ικανότεροι και οι εντιμότεροι » και ότι θα είναι  «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και όχι μιας παράταξης».

Τονίζει παράλληλα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα, ότι θα πληρώσει κανονικά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο και ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσει με δυνάμεις «που υποστηρίζουν τη σημερινή καταστροφική πολιτική».

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τον διεθνή Τύπο και εκτιμούν ότι «κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Ντάισελμπλουμ, εκπρόσωπος Κομισιόν, Ντράγκι κτλ.) ξεκαθάρισαν με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υφίσταται καν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Αναφορικά με την εσωτερική επικαιρότητα σημειώνουν ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO «καταγράφεται ότι το 53,7% του ελληνικού λαού θέλει από την επόμενη κυβέρνηση να κάνει εκ νέου διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία και μόλις το 12,6% επιθυμεί συνέχιση της σημερινής πολιτικής. Επίσης, το 52,6% πιστεύει στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έρθει σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν».

Για να καταλήξουν στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε τροχιά ενίσχυσης των ποσοστών του με δυναμική τέτοια που να καθιστά απολύτως εφικτή την αυτοδυναμία», κάτι που, σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος τεκμαίρεται από το σύνολο των δημοσκοπήσεων «όταν στα ποσοστά των κομμάτων γίνει αναγωγή (αναποφάσιστων, άκυρων κτλ)».

Την αυτοδυναμία ζήτησε και ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στην Κόρινθο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ζητάμε από τον ελληνικό λαό να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη, αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία στη Βουλή. Ζητάμε και θα έχουμε αυτοδυναμία».