Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2833RSS FEED
9 τρικ για να θυμάστε αυτά που διαβάζετε
19/06/2017

Σήμερα, που καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τεράστιο όγκο πληροφοριών, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να θυμόμαστε – τουλάχιστον εκείνα που μας ενδιαφέρουν. Για να το πετύχουμε, υπάρχουν κάποια χρήσιμα tips:

1. Αναζητήστε την ουσία

Διατρέξτε το κείμενο και αναζητήστε σημεία και λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν.

2. Κρατήστε σημειώσεις

Μην διαβάζετε ποτέ χωρίς ένα μολύβι. Υπογραμμίστε προτάσεις που σας μπερδεύουν, προτάσεις που θεωρείτε ενδιαφέρουσες ή σημαντικές. Τραβήξτε γραμμές για να σηματοδοτήσετε τις ενδιαφέρουσες παραγράφους.

3. Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας για το υλικό

Πρέπει να κάνετε ερωτήσεις στον εαυτό σας όσο προχωράτε με το διάβασμα. Κάντε ερωτήσεις όπως “Ποια είναι η κεντρική ιδέα αυτής της ενότητας”;

4. Κάντε συσχετισμούς και επαναλήψεις

Συνδέστε αυτά που διαβάζετε με πράγματα και πρόσωπα που γνωρίζετε ήδη. Επίσης, όσο πιο πολλές φορές διαβάσετε το υλικό, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχετε να θυμάστε το περιεχόμενό του. Αν δεν θέλετε να το ξαναδιαβάζετε ολόκληρο, επισημάνετε κάποια σημεία, για να μπορείτε να επανέλθετε πιο γρήγορα στα βασικά σημεία.

5. Περάστε σε άλλους την πληροφορία

Κάντε κάτι με την πληροφορία που διαβάζετε. Εξηγήστε σε άλλους αυτά που νομίζετε ότι μάθατε, ή γράψτε ένα κείμενο. Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να το εξηγήσετε σε κάποιον τρίτο, ίσως πρέπει να το ξαναδιαβάσετε.

6. Διαβάστε δυνατά

Πολλοί άνθρωποι πρέπει να ακούσουν τον εαυτό τους να διαβάζει κάτι για να το καταλάβουν και για να το θυμούνται στη συνέχεια. Η στρατηγική αυτή είναι πιο πρόσφορη όταν τα σημεία κλειδιά που πρέπει να θυμάστε είναι λίγα.

7. Διαβάστε σε χαρτί

Τα ηλεκτρονικά βιβλία βολεύουν στις διακοπές για να μην κουβαλάτε έναν τόνο βιβλία μαζί σας. Μία μελέτη βρήκε όμως ότι όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ίδια μικρή ιστορία σε χαρτί ή σε ένα Kindle, εκείνοι που τη διαβάζουν στο χαρτί τη θυμούνται καλύτερα. Επίσης, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι στα τεστ κατανόησης κειμένου, οι μαθητές τα πηγαίνουν καλύτερα όταν έχουν διαβάσει το κείμενο στο χαρτί, παρά όταν το έχουν διαβάσει σε οθόνη υπολογιστή.

8. Μάθετε τα σημαντικά

Μην ξοδεύετε χρόνο προσπαθώντας να μάθετε κάθε πληροφορία της σελίδας. Εστιάστε στις έννοιες-κλειδιά, αν τις μάθετε θα μπορείτε να θυμηθείτε και τις υπόλοιπες πληροφορίες που μπορούν να συναχθούν με συσχετισμό ή τη λογική.

9. Κρατήστε σημειώσεις με τη μέθοδο Cornell

Η τεχνική Cornell συνίσταται στα εξής:

Κρατάτε σημειώσεις για αυτά που διαβάζετε.

Επανέλθετε και κάντε ερωτήσεις με βάση τις σημειώσεις σας.

Καλύψτε τις σημειώσεις και προσπαθήστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις που φτιάξατε.

Σκεφτείτε καλύτερα το υλικό.

Ξοδεύετε περίπου 10 λεπτά την εβδομάδα ξαναβλέποντας τις σημειώσεις σας.

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43410:9-trik-gia-na-thymaste-afta-pou-diavazete&catid=25:sex-euzwia&Itemid=138

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης