Σαββατοκύριακo
8-9  Αύγουστος 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3611RSS FEED
Στην Τουρκία κι ας είστε εβραίοι!
Το ιστιοφόρο «Ειρήνη»
Στην Τουρκία απέλασε χθες το Ισραήλ τέσσερις… εβραϊκής καταγωγής ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο «Ειρήνη» με το οποίο επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Την ώρα που είχε φθάσει σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το στόχο του το βράδυ της Τρίτης, το «Ειρήνη» αναχαιτίσθηκε από ισραηλινά πολεμικά που το οδήγησαν στον ισραηλινό λιμένα του Ασντότ.

Οι επιβαίνοντες ακτιβιστές ακτιβιστές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και Ισραηλινοί επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος που αντιτίθενται στην πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, δεν πρόβαλλαν αντίσταση αλλά παρόλα αυτά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που αποφάσισε την απέλαση τεσσάρων εβραϊκής καταγωγής ξένων υπηκόων στη Τουρκία.

Επιπλέον, οι πέντε ισραηλινοί υπήκοοι που επέβαιναν στο «Ειρήνη» αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά μετά το πέρας της εισαγγελικής έρευνας η οποία ξεκίνησε σε βάρος τους, θα κριθεί αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Πάντως, ορισμένοι από τους ακτιβιστές κατήγγειλαν πως κατά την επιβίβαση ισραηλινού αγήματος στην «Ειρήνη» ακινητοποιήθηκαν με πιστόλια τέηζερ, ανάμεσά τους και ο 82χρονος επιζήσας του Ολοκαυτώματος, Ρώυβεν Μόσκοβιτς.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές αρχές υποστήριξαν πως οι ακτιβιστές προέβαλλαν παθητική αντίσταση στη σύλληψή τους σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα ενώ προηγουμένως το «Ειρήνη» είχε επανειλημμένα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις που έλαβε μέσω ασυρμάτου από τα ισραηλινά πολεμικά πλοία ότι εισέρχεται σε απαγορευμένη θαλάσσια περιοχή.