Τετάρτη
8 Δεκεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4098RSS FEED
ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝΣκληρή ανακοίνωση για τους μετανάστες
23/10/2013

Την κράτηση των μεταναστών, αλλά και την πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ, με στόχο την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, καταδίκασε με ανακοίνωσή του Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EMHRN), τονίζοντας ότι «η εναλλακτική λύση βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης».

«Οι πρακτικές που ακολουθούνται δεν χρησιμεύουν στο να σταματήσουν τους μετανάστες από τη φυγή από την πατρίδα τους: Δημιουργούν απλά πιο επικίνδυνους δρόμους για μετανάστευση. Στις πύλες της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία, όπως και στα ελληνικά νησιά, οι μετανάστες υποβάλλονται σε υποχρεωτικούς και επικίνδυνους συνοριακούς ελέγχους, αλλά και μέτρα ασφαλείας που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», ανακοίνωσε το EMHRN.

Επίσης το EMHRN καταδίκασε την πρακτική της κράτησης των μεταναστών μόλις πατήσουν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος:

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση. Το παράδειγμα ενός αυτοσχέδιου κέντρου υποδοχής στο ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, όπου οι κάτοικοι του νησιού προσέφεραν φιλοξενία στους μετανάστες που έφθασαν αποδεικνύει ότι υφίστανται εναλλακτικές λύσεις στους στρατιωτικού τύπου συνοριακούς ελέγχους, τις επαναπροωθήσεις και τα κέντρα κράτησης. Η εναλλακτική λύση βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης», ανακοίνωσε σχετικά το EMHRN.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε την κράτηση ανθρώπων που φεύγουν εσπευσμένα από τις χώρες τους από φόβο για την ασφάλειά τους. Θέλουμε να τους καλωσορίσουμε στην Ευρώπη. Η ελευθερία της κίνησης είναι δικαίωμα που αφορά όλους μας», καταλήγει η ανακοίνωση του EMHRN.