Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
Κύριε Τσίπρα, τα μάθατε; Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σας «ξεμπρόστιασε»
Γράφει ο
Μανώλης Αυγερινός

Συνέντευξη στην Ελένη Βαρβιτσιώτη έδωσε ο  Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής της 15ης Μαΐου 2016 με επικεφαλίδα «Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε τους φόρους».

Πάντα η επικεφαλίδα μιας συνέντευξης, δίνει την κεντρική είδηση, το κεντρικό θέμα της.

Την ίδια επικεφαλίδα, αναπαρήγαγαν πλείστα μέσα, τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και έντυπα, δίνοντας και αυτά με τη σειρά τους, το ποιο είναι κεντρικό ενδιαφέρον της συγκεκριμένης συνέντευξης.

Τι είπε λοιπόν ο Ντομπρόβσκις, για το επίμαχο θέμα των φόρων;

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση……Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες. Βέβαια, έγιναν περικοπές στις δαπάνες μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Έγινε μεγάλη ανάλυση στην κουβέντα αυτή του Ντομπρόβσκις και δικαίως, γιατί καταδεικνύει την αντίληψη και τις προθέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης περί φόρων και δαπανών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε κι άλλα πράγματα στη συνέντευξη αυτή.

Πράγματα, που κατά την άποψη του γράφοντος, είναι κατά πολύ σοβαρότερα του ζητήματος, του εάν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελαν φόρους και όχι περικοπές δαπανών.

Πάμε να τα δούμε.

Σύμφωνα λοιπόν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup στις 24 Μαΐου, θα πρέπει:

1) η Ελλάδα να νομοθετήσει τα υπόλοιπα μέτρα. Όταν όλο το πακέτο νομοθετηθεί, τότε θα γίνει  μια έκθεση συμμόρφωσης, αξιολογώντας αν τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι τα συμφωνημένα. Η έκθεση συμμόρφωσης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο  θα ολοκληρωθεί μόλις περάσουν και τα υπόλοιπα μέτρα

2) να γίνειη νομοθέτηση του μηχανισμού για τα επιπλέον μέτρα. Πέρυσι η πρόβλεψη ήταν για 0,25% πρωτογενές έλλειμμα, και τελικά η ελληνική οικονομία είχε πλεόνασμα 0,7% - 0,8%. Το θέμα δεν είναι η νομοθέτηση των μέτρων, αλλά η εφαρμογή τους.

Επομένως απαιτούνται  και άλλα μέτρα, οι λεγόμενοι έμμεσοι φόροι, αλλά και συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις από το Ταμείο Επενδύσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Θυμίζουμε ότι το Ταμείο αυτό θα έχει πενταμελή σύνθεση, με τα δύο μέλη να ορίζονται από τους δανειστές και το ένα εκ των δύο να είναι ο Πρόεδρος του Ταμείου.

Μιλάμε για 19 συνολικά αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες υπήρχαν και στο μνημόνιο του περασμένου Ιουλίου.

Αυτές είναι, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου Ρόδου, η ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, ο Διεθνής  Αερολιμένςα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος»,  οι μαρίνες Πύλου, Αλίμου, Χίου, η Εγνατία Οδός, το 35% των ΕΛΠΕ, το 6%+4% του ΟΤΕ, το 17% της ΔΕΗ, το 24% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΤΑ και ομαδοποιημένα  ακίνητα.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να το «αποσιωπήσει», ενώ και στο προεκλογικό του πρόγραμμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εμφανιζόταν να δεσμεύεται μόνο για εννέα.

Πώς τώρα, οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, περιδιαβαίνουν τα «διαπλεκόμενα κανάλια» και ισχυρίζονται ότι αναγκάζονται να κάνουν αποκρατικοποιήσεις γιατί αυτό είχε δεσμευτεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αυτό έγκειται στο γνωσιακό επίπεδο του Γκαίμπελς!!!

Τους έμμεσους φόρους μένει να δούμε ποιοι ακριβώς θα είναι, όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης πιθανών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η τρόικα ζητάει την εξειδίκευση των δαπανών που θα εξαιρούνται, καθώς και να μην υπάρχουν γενικές αναφορές που θα επιτρέπουν διασταλτικές ερμηνείες, κάτι που άλλωστε είναι σαφώς καταγεγραμμένο στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup της 9ης Μαΐου.

Επίσης, ζητάει να είναι σαφές ότι στις δαπάνες που θα περιλαμβάνονται στον αυτόματο μηχανισμό περικοπών θα είναι και εκείνες για μισθούς και συντάξεις,

Διαψεύδοντας έτσι, όλους όσους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διατείνονται περί του αντιθέτου.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα που θίχτηκε στη συνέντευξη αυτή, είναι ότι έξι (6) εθνικά κοινοβούλια, θα πρέπει να ψηφίσουν το οτιδήποτε ισχύσει για την Ελλάδα και αυτά τα κοινοβούλια επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι ισότιμος εταίρος στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση του EWP (11 έως 13 Μαΐου), όταν στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για την αποπληρωμή του ΔΝΤ με δάνεια από τον ΕSM, κάποιες χώρες, όπως οι Γερμανία, Ισπανία και Φινλανδία, εξέφρασαν αντιρρήσεις. «Πώς μπορούμε να πάμε στα κοινοβούλιά μας και να πούμε ότι έχουμε τη στήριξη του Ταμείου όταν στην πραγματικότητα εξαγοράζουμε τα δάνεια του ΔΝΤ ώστε να φύγει; Θα ήταν ασυνεπές», είπαν.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, συμφωνία χωρίς ΔΝΤ, επί του παρόντος,  δεν υφίσταται.

Προχωρώντας πιο κάτω, λέει ο ο Ντομπρόβσκις:

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας (εννοεί της 9ης Μαΐου), έγινε με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπός του δεν έφερε αντιρρήσεις στο σημείο της δήλωσης του Εurogroup που ανέφερε «ότι, μαζί με τη συμφωνία στο πακέτο μέτρων, αυτή η συμφωνία στο χρέος αναμένεται να επιτρέψει και στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». Αυτό έγινε παρουσία των εκπροσώπων του ΔΝΤ στο Eurogroup»

Ουσιαστικά λοιπόν, το επίσημο ανακοινωθέν του  Eurogroup της 9ης Μαΐου, εξεδόθη στην έννοια, το περιεχόμενό του να ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Τα πιο σημαντικά όμως, έμειναν για το τέλος.

«…η οικονομική αστάθεια από το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι μεγαλύτερη από ό,τι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία βρισκόμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία.

Τα μέτρα είναι πολύ περισσότερα τώρα από το αν ολοκληρωνόταν η δεύτερη αξιολόγηση. Μπορείτε να δείτε ποιες ήταν οι ανεκπλήρωτες προϋποθέσεις, πόσο κοντά βρίσκονταν στους δημοσιονομικούς στόχους τότε και ποιο είναι το πακέτο μέτρων τώρα.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι ευθύνη των Ελλήνων να τηρήσουν τη συμφωνία και να βάλουν πάλι την οικονομία στον σωστό δρόμο, να επιστρέψουν στις αγορές και να μην χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρίτου.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι στην ολοκλήρωσή του η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.

Την πρόσβαση αυτή την είχε η Ελλάδα το 2014 και τότε συζητούσαμε πως με ένα προληπτικό μηχανισμό στήριξης θα μπορούσε να επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές.

Άλλωστε, στη δήλωση του Eurogroup του 2012 υπήρχε η προθυμία να εξεταστούν τα μέτρα μείωσης του χρέους»

Με λίγα λόγια, τα είπε όλα.

Ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά στο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση (όλοι θυμόμαστε ποιοι και γιατί προκάλεσαν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015),

Ότι, για τα αυξημένα μέτρα ευθύνεται η οικονομική αστάθεια της «σκληρής διαπραγμάτευσης» των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη, η οποία «σκληρή διαπραγμάτευση», οδήγησε τα πράγματα, στο να απαιτηθούν βαρύτερα μέτρα από τα εάν έκλεινε η αξιολόγηση στην ώρα της,

Ότι, από το 2012, υπήρχε η προθυμία να εξεταστεί το χρέος, καταρρίπτοντας ακόμα ένα ψέμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, περί του χρόνου που τέθηκε η συζήτηση για το χρέος.

Και το πλέον σημαντικό, που επιβάρυνε και επηρέασε τις ζωές των Ελλήνων;

Ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης το να μην χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, δείχνοντας σαφέστατα ποιος είναι υπεύθυνος που χρειάστηκε τρίτο πρόγραμμα/τρίτο μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε πολλά.

Πολλά και σημαντικά.

Το σημαντικότερο είναι,

ότι αφήνει έκθετο τον κ. Τσίπρα για όσα ισχυρίζεται,

ότι διαψεύδει τον κ. Τσίπρα στα πάντα όσα λέει στον ελληνικό λαό και

κυρίως, με όσα είπε, αφήνει ανεξήγητους τους επικοινωνιακούς-προπαγαγανδιστικούς πανηγυρισμούς που κάνει.

Το γιατί δεν φωτίστηκαν όσο πρέπει, τα πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τη συνέντευξη του  Βάλντις Ντομπρόβσκις, είναι για την ώρα απορίας άξιον.

Και ο νοών νοείτο…..