Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3163RSS FEED
Το νέο κοίτασμα της Κύπρου
Γράφει ο
Νίκος Λυγερός

Όσο και να ήθελαν μερικοί να κρύψουν ή κατά κάποιο τρόπο να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι η Exxon Mobil θα άρχιζε το πρόγραμμά της στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τώρα δεν μπορούν να συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Αν σκεφτούμε ότι αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο το άφησε η Total και κράτησε μόνο το 11 λόγω του στρατηγικού λάθους του διευθυντή, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο θεαματικό.

Η αλλαγή φάσης που προκαλεί αυτό το κοίτασμα δεν έχει καμιά σχέση με αυτές των προηγουμένων και το πιο σωστό είναι να μιλάμε πλέον για αλλαγή κύκλου στον τομέα των υδρογονανθράκων της Κύπρου.

Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα έχουμε μια τεράστια δυνατότητα να υλοποιήσουμε μεγάλα προγράμματα, όπως είναι η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, τον οποίο θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει εδώ και χρόνια αν δεν υπήρχε το πλαίσιο της ηττοπάθειας και της πολιτικής απραξίας.

Σημασία έχει όμως τι κάνουμε τώρα με αυτά τα νέα δεδομένα και πώς τα αξιοποιούμε για να αλλάξουμε την πορεία της Κύπρου. Πρέπει τώρα να περνάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο επόμενο στάδιο και να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτήν την αμερικάνικη ανακάλυψη.

Και τώρα έχουμε να κάνουμε με την Exxon Mobil που δεν έχει τις ίδιες περιορισμένες δυνατότητες της Noble, αφού μπορεί από μόνη της να περάσει στο στάδιο της εξόρυξης.

Τώρα δεν υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία, για να καθυστερήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα.

 

http://www.lygeros.org/articles.php?n=41693&l=gr