Τετάρτη
8 Δεκεμβρίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4098RSS FEED
ΣΤΟ STUDIO ΛΗΔΡΑ«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ
23/10/2013

Η αλαζονεία της εξουσίας, η αποκοπή της πράξης από το νόημα, η απομόνωση του ανθρώπου από τον πολιτικό και κοινωνικό του ρόλο, οδηγούν στην διαστροφή της πραγματικότητας. Αυτός είναι και ο κεντρικός πυρήνας του έργου. Με το έργο του αυτό ο Σοφοκλής μας (εγ)καλεί στο να αναλάβουμε τον πολιτικό μας ρόλο. 

Ο Κρέων ως πρόσωπο και προσωπείο της εξουσίας ορίζει νόμο που υπερβαίνει το ανθρώπινο μέτρο.

Η εξουσία ονομάζει το παράλογο, λογικό, την καταστροφή, νόμο και το κακό, αγαθό.

Ο Χορός του έργου, μολονότι γνωρίζει τι καθίσταται σωστό-ηθικό και τι όχι, σιωπά. Και κάπως έτσι ξεκινά η τραγωδία. Η μόνη που αρθρώνει Λόγο απέναντι στην εξουσία είναι η Αντιγόνη.

Εδώ η παρουσία του Διονύσου σε αυτήν την τραγωδία, είναι καταλυτική. Ο Διόνυσος των σεισμών και της ανατροπής μέσα από το χορεύον σώμα της Αντιγόνης δια του λόγου και του έρωτα (ως συνενωτική δύναμη) μεταδίδει και διαδίδει την ορθότητα των πραγμάτων, θέτοντας τον Άνθρωπο, στα πραγματικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά του όρια.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης, κατά την εποχή της καταστρατήγησης της δημοκρατίας, των αυτοκτονιών, της καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της διαστροφής της αλήθειας, το έργο αυτό του Σοφοκλή είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο.

Studio Λήδρα Κέκροπος 12 (κάθετα της Αδριανού), Πλάκα
Τηλέφωνο 210-3245969
Κάθε Σάββατο και Κυριακή και ώρα 21:30
Διάρκεια: 80’

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Επιμέλεια Όψεως: Ανδρέας Ζαχαριάδης
Μετάφραση – Δραματουργική Επεξεργασία: Γιάγκος Ανδρεάδης
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης
Μουσική διδασκαλία: Ακριβή Γκιουλέκα

Ερμηνείες:
Κωνσταντίνος Βασιλείου, Κίμων Δούσης, Ανδρέας Ζαχαριάδης, Άννα–Μαρία Ηλίου, Δημήτρης Καράλης, Ροσσάνα Ρήγα, Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος

Παραγωγή: Ψυχών Μορφές