Παρασκευή
30 Οκτωβρίου 2026
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5885RSS FEED
Η στρατηγική της κωλυσιεργίας έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην οικονομία
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Σε μια κοινωνία και σε μια οικονομία που έχουν εξαντληθεί από τα επτά χρόνια κρίσης, είναι εγκληματικό να μην αντιλαμβάνεσαι ότι συντηρώντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να βουλιάζεις ακόμη περισσότερο.

Ο κίνδυνος να βγουν αληθινά τα χειρότερα σενάρια για την Ελλάδα, είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερος από την πιθανότητα να καταφέρει η κυβέρνηση να γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία και να αποφύγει την  υποτροπή.

Το ανησυχητικό όμως  είναι ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει την ανεδαφική πρακτική των συνεχών καθυστερήσεων, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ήδη τι κόστισε η ίδια πολιτική της το 2015.

Το παράδοξο στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ στα μνημονιακά χρόνια, είναι ότι επιλέγει από μόνος του να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής αστάθειας, παρ’ ότι η αντιπολίτευση δεν αντιμάχεται το πρόγραμμα στήριξης.

Όσο η αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή, τόσο η οικονομία καταστρέφεται.

Το κόστος της επιλογής αυτής είναι πολύ μεγάλο, διότι:

- Οι κάποιες λιγοστές επενδύσεις, σταμάτησαν.

- Η ανεργία, αυξάνεται.

- Η αξία των τραπεζών, εκμηδενίζεται.

- Η φυγή των καταθέσεων από τις Τράπεζες, συνεχίζεται.

Αλλά όλα αυτά δεν φαίνεται να  δίνουν την αίσθηση του επείγοντος για την κυβέρνηση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στη Αθήνα, ουσιαστικά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να σπεύσει να συναινέσει σε όλα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προκειμένου να πάρει την αξιολόγηση, καθώς θα είναι δύσκολο να κλείσει αυτή το Μάρτιο, Απρίλιο ή Μάιο.

Φυσικά το κυβερνητικό επιτελείο, δεν φαίνεται να διακατέχεται από την ίδια αίσθηση του επείγοντος.

Γι’ αυτούς, ποιο σημαντικό από την πορεία της οικονομίας και τις καταστροφικές της συνέπειες, αποτελεί η εσωτερική διαχείριση του προβλήματος.

Πώς δηλαδή θα βρεθεί μια επικοινωνιακού τύπου φόρμουλα, μέσα από την οποία οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Το «αμπαλάζ» δηλαδή για τις υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών συζητούν.

Αυτό που τους απασχολεί είναι πώς η κοινωνία θα υιοθετήσει την  πεποίθηση ότι για  τα μέτρα αυτά υπάρχει αντιστάθμισμα.

Όπως διέρρευσε, τα μέτρα – αντίβαρο που η ελληνική πλευρά προτείνει, είναι μειώσεις:

- στο συντελεστή ΦΠΑ σε 12% - 13% σε βασικά είδη,

- στο φόρο  εισοδήματος, με εισαγωγικό κλιμάκιο 10% - 11%, για εισοδήματα μεταξύ 6.000 – 8.636 ευρώ,

- στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και σενάρια για μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών.

Η τύχη για τα μέτρα αυτά θα κριθεί τις επόμενες ημέρες, μετά την παράταση που έδωσε στη διαπραγμάτευση ο Επίτροπος κ. Π. Μοσκοβισί.

Οι δήθεν διαμαρτυρόμενοι βουλευτές της κυβέρνησης, πότε απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα, πότε τορπιλίζουν τις σχέσεις του κόμματος με τον κυβερνητικό εταίρο και πότε καταθέτουν ερωτήσεις ή τροπολογίες που απειλούν να τινάξουν στον αέρα εμβληματικές αλλαγές ή μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Στο τέλος όμως η εναλλακτική θα είναι να τα ψηφίσουν όλα, βρίσκοντας κάποια φανταστική δικαιολογία.

Στο τέλος θα τα υπογράψουν όλα, γιατί θέλουν τις καρέκλες. Μπορεί να μην έχουν στρατηγική για την οικονομία και την πορεία της χώρας, αλλά έχουν στρατηγική πώς θα παραμείνουν στην εξουσία. Λατρεύουν την εξουσία.!!

Ο τακτικισμός και ο λαϊκισμός στα οποία ο πρωθυπουργός θεωρείται μετρ, μπορεί να είναι χρήσιμοι για εσωτερική κατανάλωση, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά αντιθέτως τα διογκώνουν ακόμη περισσότερο.

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.