Σαββατοκύριακo
22-23  Φεβρουαρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3443RSS FEED
ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ«GRE-NYC»
13/02/2015

Υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και την ευγενική χορηγία της Alpha Bank, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων στη Νέα Υόρκη / Greek Institute of Architects in New York «GIANY» διοργανώνει έκθεση αρχιτεκτονικού έργου με τίτλο GRE►NYC.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης από 5 έως 20 Φεβρουαρίου 2015.

Η έκθεση GRE►NYC παρουσιάζει το έργο νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη. Στόχος της έκθεσης είναι η προώθηση του αρχιτεκτονικού έργου νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων της Νέας Υόρκης καθώς και η προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού για την σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Το περιεχόμενο της έκθεσης περιλαμβάνει υλοποιημένα και μη έργα, έργα ακαδημαϊκού και ερευνητικού χαρακτήρα, αρχιτεκτονικές προτάσεις για διαγωνισμούς και ουτοπικούς οραματισμούς. Αυτή η δημιουργική πολυφωνία διαμορφώνει μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να εξετάσουμε την έννοια της παγκόσμιας αντίληψης στην αρχιτεκτονική της γενιάς μας.

Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του τόπου, ο οποίος ορίζεται σήμερα ως ένα σύνολο εμπειριών, ιδεών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Ο αρχιτέκτονας του σήμερα, καλείται να προσαρμοστεί σ'αυτές τις νέες χωρικές συνθήκες του μη-τόπου, όντας μέλος ενός κόσμου που λειτουργεί ολοένα και περισσότερο μέσα σε δίκτυα, απομακρυνόμενος από την τοπικότητα.

Ιδέες, κουλτούρες και άνθρωποι ταξιδεύουν σε φυσική ή ψηφιακή μορφή, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες που επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε, σκεφτόμαστε και σχεδιάζουμε. Η σύγχρονη πραγματικότητα γεννά ερωτήματα: Προσαρμόζεται η γενιά του σήμερα στις νέες παγκόσμιες συνθήκες; Μεταβάλλεται το επάγγελμα του αρχιτέκτονα; Ένα είναι σίγουρο: βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης νέας ταυτότητας.

Στα εγκαίνια έδωσαν το παρόν, εκτός από τα μέλη του Ινστιτούτου, αρχιτέκτονες από καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της Νέας Υόρκης όπως ο Steven Holl, επιμελητές εκθέσεων σε διακεκριμένα μουσεία της Νέας Υόρκης, όπως ο Barry Bergdoll, από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).

Επίσης, πολλά άτομα από τον αρχιτεκτονικό ακαδημαικό και επαγγελματικό χώρο υποστήριξαν θερμά με την παρουσία τους και σχολίασαν θετικά το όλο εγχείρημα.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι αρχιτέκτονες: Ειρήνη Ανθούλη, Παρίνα Βασιλοπούλου, Νικόλαος Βλαβιανός, Δήμητρα Γαβριλάκη, Παλμύρα Στεφανία Γεράκη, Χριστίνα Γέσιου, Ήβη Διαμαντοπούλου, Ιάσονας Ιπλιξιάν, Ναταλία Ρένια Κάγκου, Αχιλλέας Κακκαβάς, Νεφέλη Καλατζή, Γιάννης Κανδυλιάρης, Έλενα Καπομπασοπούλου, Άννα Μαρία Κασιμάτη, Αικατερίνη Όλγα Κεφαλογιάννη, Μιχαήλ-Κάρολος Κεράνης, Κωνσταντίνα Κολιγλιάτη, Γεώργιος Κονταρούδης, Ηλέκτρα Κοντορούπη, Μηνάς Κωνσταντίνου, Νικόλ Κώτση, Κρίστιαν Κοτζαμάνης, Αίμιλη Κουσταή, Μάρω Μαύρη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ιωάννης Οικονόμου, Δήμητρα Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Προύσαλης, Ναταλία Ρουμελιώτη, Φωτεινός Σούλος, Δημήτρης Σπυρόπουλος, Λουκία Τσαφούλια, Δήμητρα Τσαχρέλια, Ειρήνη Τσαχρέλια, Εβίτα Φανού, Δώρα Φελέκου, Φίλιππος Φιλιππίδης

Επιμελητές Έκθεσης: Ηλέκτρα Κοντορούπη, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ιωάννης Οικονόμου, Φωτεινός Σούλος, Δήμητρα Τσαχρέλια, Εβίτα Φανού

Φωτογραφίες: Αχιλλέας Κακκαβάς

Το GIANY [Greek Institute of Architects in New York] ιδρύθηκε το 2013. Τα μέλη του είναι αρχιτέκτονες, οι οποίοι εργάζονται σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Νέας Υόρκης, διδάσκουν σε αμερικάνικα πανεπιστήμια και παράγουν, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, έργο τόσο στην Αμερική όσο και στην Ελλάδα. Μέσω των δράσεων του, το GIANY διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ελληνική αρχιτεκτονική κοινότητα, ως πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και ως φορέας υποστήριξης και προβολής του έργου των Ελλήνων αρχιτεκτόνων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στην Ελλάδα.