Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Το πολιτικό σύστημα ξανάφερε τους ΓερμανούςΓερμανικό μοντέλο με νέα μέτρα υποθηκεύει τη χώρα για 30 χρόνια
Σκηνικό λαϊκής οργής έχει στηθεί στη λεκάνη της Μεσογείου και στην Μέση Ανατολή, με τις εξεγέρσεις να περνούν με απίστευτη ταχύτητα τα σύνορα και με το μέλλον της περιοχής αβέβαιο.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παραμένει στην αβεβαιότητα, με την τρόικα να εντατικοποιεί τους ελέγχους της, ενώ οι προτεινόμενες λύσεις οδεύουν ολοταχώς προς το «γερμανικό μοντέλο».

Ένα μοντέλο που δεν περιορίζεται στην εξυγίανση του Κράτους, αλλά θα περιλαμβάνει και περαιτέρω επιπτώσεις στον πληθυσμό, με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Την ερχόμενη Παρασκευή, στο Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο διάσωσης, με αναφορά σε συγκεκριμένα (νέα) μέτρα και περιοριστικό χρονοδιάγραμμα της τάξης του ενός έτους.

Η δε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ή επιμήκυνσης, έχει διολισθήσει σε σχέδιο αποπληρωμής τριάντα ετών, που σημαίνει ότι η Ελλάδα επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες θα πληρώνει δυσβάστακτους τόκους.

Όποια λύση και αν δοθεί, ένα είναι βέβαιο: Το μέλλον της χώρας είναι υποθηκευμένο. Και είναι απορίας άξιο πώς το πολιτικό σύστημα που οδήγησε την χώρα σ’ αυτό το πρωτοφανές χάλι περιορίζεται σε απλές αυτοκριτικές συνεντεύξεις και παρατηρήσεις.

Αυτοί που ξανάφεραν τους Γερμανούς στη χώρα, γεμίζουν κάθε σαββατοκύριακο τις εφημερίδες με συνεντεύξεις τους και περιφέρονται στα κανάλια περιγράφοντας την καταστροφή και ομολογώντας ότι η χώρα έπεσε θύμα της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Στο μεταξύ, η οπερέτα με τους εγκατεστημένους στο… άβολο παλάτι λαθρομετανάστες συνεχίζεται και όσο το θέμα δεν κλείνει ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει – με δεδομένη την μεγάλη παρουσία ξένων στη χώρα.

Χθες ανακοινώθηκε η δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού, στο πλαίσιο του οποίου καλούνται οι αλλοδαποί που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους να εγγραφούν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, όπου θα εκδοθούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παράλληλα και μέχρι την ημέρα της αναχώρησής τους θα καλύπτονται οι στοιχειώδεις ανάγκες τους, ενώ προ της αναχωρήσεώς τους θα λάβουν και από 300 ευρώ. Πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κατά 75% από την ΕΕ και κατά 25% από την Ελλάδα.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 21 Φεβρουαρίου 2011, καταληκτική ημερομηνία για να πάει η κυβέρνηση στο Σχέδιο Β, προχωρώντας άμεσα σε απελάσεις.

Θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε πόσοι από τους λαθρομετανάστες θα μπουν στην διαδικασία εθελοντικού επαναπατρισμού – κυρίως μετά την τελευταία ακτιβιστική δράση που φαίνεται ότι έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς.