Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Με πολλά ναι μεν αλλά έφυγε η τρόικαΠορεία στα τυφλά με ήξεις αφήξεις
Πρόσθετα μέτρα της τάξης του 10% του ΑΕΠ θα χρειαστούν το 2013-2014 σύμφωνα με όσα είπαν χθες στην καθιερωμένη πλέον συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της τρόικας.  Και αυτό σημαίνει ότι σε τρία χρόνια θα αναζητούμε επιπλέον 11 δις ευρώ – τα οποία θα έλθουν να προστεθούν στα 14 δις ευρώ που αναζητούμε για το 2011 και πιθανόν σε αντίστοιχο ποσό για το 2012.

Το φως στην άκρη του τούνελ ούτε καν αχνοφαίνεται, αντίθετα η χώρα μοιάζει να ακολουθεί μια πορεία στα τυφλά, αφού καμιά πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει και την σειρά των πραγμάτων.  Και οπωσδήποτε, δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε από το Μνημόνιο το 2013, όπως επέμεινε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την διακαναλική συνέντευξη πριν από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Το συμπέρασμα από τις διπλωματικές χθεσινές δηλώσεις της τρόικας είναι πως με διάφορα ήξεις αφήξεις δεν βγαίνει άκρη. Υπερτερούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά κατά περίπτωση. Θα γίνουν μετατάξεις, αλλά εθελοντικά. Δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά πρέπει να μειωθεί το κράτος. Δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, αλλά κάθε χρόνο θα χρειάζονται και νέα πρόσθετα μέτρα.

Η κυβέρνηση, με την επίνευση της τρόικας, ξεκίνησε με την εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας και του ΦΠΑ. Η κρίση έγινε πιο βαθιά και τώρα η τρόικα ζητά να σταματήσουν οι φόροι, αποδίδοντας όμως  τα προβλήματα στην λανθασμένη συνταγή, καθώς η αύξηση της φορολογίας δεν συνδυάστηκε με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπαν χθες οι εκπρόσωπο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν καθυστερήσει σημαντικά και χτύπησαν καμπανάκι για την κωλυσιεργία.

Είπαν πάντως αυτά που η κυβέρνηση διστάζει να αποκαλύψει. Αποκάλυψαν πως οι υπάλληλοι που θα μετατάσσονται (προκειμένου να εφαρμοστεί ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) θα θεωρούνται ως νεοπροσλαμβανόμενοι. Και παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισαν την διαδικασία των μετατάξεων «εθελοντική», κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί εθελοντικά, αφού κανείς δεν θα θέλει να υπαχθεί στο καθεστώς του νεοπροσλαμβανόμενου.

Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα γίνει πρακτικά αυτό, ενώ η τρόικα τα είπε κι’ έφυγε, αφήνοντας την κυβέρνηση να βγάλει το φίδι από την τρύπα, προφανώς συγκρουόμενοι με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πάντως, ο δημόσιος τομέας βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της τρόικας και επ’ αυτού θα δοθούν εξηγήσεις τον προσεχή Μάρτιο, κατά τον επόμενο έλεγχο. Οι τρεις αρμόδιοι για την εποπτεία της χώρας (διότι περί αυτού πρόκειται) ζήτησαν να κλείσουν αντιπαραγωγικοί οργανισμοί του Δημοσίου και μείωση του κράτους.

Επανέλαβαν το τρομερό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και ζήτησαν αυτό να αντιμετωπιστεί και επιβεβαίωσαν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύσουν κατά περίπτωση των κλαδικών – κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν ούτε οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών επιμελητηρίων.

Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη μείωσης της σπατάλης – κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή – κυρίως στους τομείς της υγείας και των δημοσίων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έδειξαν να συμφωνούν με τις δηλώσεις περί μη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι Τάιμς της Ν. Υόρκης επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι όλοι (κυβέρνηση και τρόικα) αποκλείσουν την αναδιάρθρωση, στην Ελλάδα απλώς μετατίθεται για αργότερα το αναπόφευκτο. Ο αναλυτής της εφημερίδας Λάντον Τόμας υποστηρίζει ότι η χώρα μας πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνδυασμό με το πακέτο διάσωσης.

 «Δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία την αναδιάρθρωση χρέους», δήλωσε στην εφημερίδα ο Δρ.  Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητής του Χάρβαρντ εξειδικευμένος σε ζητήματα δημοσιονομικών κρίσεων, ευθυγραμμιζόμενος ουσιαστικά με τις απόψεις του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί.

έβαιη θεωρούν την ελεγχόμενη πτώχευσης της Ελλάδας και οι Financial Times, χωρίς όμως η εφημερίδα να ξεκαθαρίζει το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, τοποθετώντας την δυσάρεστη εξέλιξη μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2011 και του τελευταίου τρίτου τριμήνου.