Τρίτη
4 Αυγούστου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3607RSS FEED
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣχολεία στο … Διάστημα
15/05/2019

Πιστεύετε ότι τα πειράματα για την έρευνα του Διαστήματος τα σχεδιάζουν μόνο επιστήμονες σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα; Και όμως όχι.

 

Την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 ένα σχολικό πείραμα των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και της Ελληνογερμανικής Αγωγής έφυγε από τη Γη και έφτασε στο όριο του Διαστήματος. Στις 16.30 ο πύραυλος NEW-SHEPARD NS-11 της BLUE ORIGIN εκτοξεύθηκε και μετέφερε στο Διάστημα μία κάψουλα, η οποία περιείχε 38 διαφορετικά πειράματα. Τα περισσότερα σχεδιασμένα από ερευνητές της NASA και από επιστήμονες μεγάλων ερευνητικών κέντρων, όπως του ΜΙΤ. Ανάμεσα τους όμως και πειράματα που σχεδιάστηκαν από μαθητές σχολείων από όλο τον κόσμο.

 

Μόλις πριν από μερικές ημέρες ταξίδεψε στο Τέξας και τοποθετήθηκε στον πύραυλο NEW-SHEPARD NS-11 και η πειραματική διάταξη που σχεδιάστηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς της Ελληνογερμανικής Αγωγής και των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

 

Στόχος των μαθητών; Να μελετήσουν και να καταγράψουν τις αλλαγές που μπορεί να υποστούν κάποια τρόφιμα κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού ταξιδιού και οι οποίες θα μπορούσαν να τα καταστήσουν μη βρώσιμα για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες στη Σελήνη ή και στον Άρη. Έτσι, σε ένα μικρό κουτί μέσα στην κάψουλα οι μαθητές τοποθέτησαν μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. Ένας μικρο-υπολογιστής που κατέγραφε τις παραμέτρους του ελαιόλαδου αλλά και τη θερμοκρασία, την επιτάχυνση και το ύψος είχε τοποθετηθεί στο ίδιο κουτί. Το πείραμα σχεδίασε η ομάδα διαστημικής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, ενώ το υπολογιστικό σύστημα του πειράματος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή.

 

Το ταξίδι των πειραμάτων στο Διάστημα κράτησε μόνο 10 λεπτά. Τα αποτελέσματα όμως της έρευνας επιστημόνων αλλά και μαθητών είναι σίγουρα ένα ακόμη βήμα προς τα άστρα, προς την κατάκτηση του Διαστήματος, εκεί που άλλωστε βρίσκεται και το μέλλον της ανθρωπότητας.