Σαββατοκύριακo
24-25  Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4906RSS FEED
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΟι Έλληνες του Μονάχου οργανώνονται με βάση τον ελληνικό πολιτισμό
26/05/2014

Γράφει ο Γ. Λεκάκης

Σε κλίμα απόλυτης ενότητας διεξήχθη το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Επικοινωνία & Μάρκετινγκ» που διοργάνωσε προσφάτως η Διασυλλογική Επιτροπή των Συλλόγων και της Ελληνικής Κοινότητος Μονάχου (Ε.Κ.Μ.) για τους Έλληνες της παροικίας.

Στους φιλόξενους χώρους της Bayerische Pflegeakademie συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά Έλληνες με ενεργή συμμετοχή στα κοινά, προκειμένου να παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο, στο οποίο εστάλησαν ηχηρά μηνύματα για μια επιτυχή πορεία με στόχο την άνοδο της ποιότητος των εκδηλώσεων και την ένταξή μας στη γερμανική κοινωνία.

«Ενότητα, επαγγελματισμός, εξωστρέφεια»

Ο Υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της Ε.Κ.Μ. Χάρης Αποστολίδης, έπεισε το κοινό για την αποφασιστικότητα των υπευθύνων, ενώ υπογράμμισε την επιτακτικότατα της ανάγκης για διαμόρφωση ισχυρού ελληνικού πολιτισμικού μηνύματος.

Εν συνεχεία, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους πως δημιουργός και πολλαπλασιαστής του μηνύματος θα είναι ένα συμπαγές και ισχυρό Δίκτυο όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων του Μονάχου και των γύρω περιοχών. Οι θεσμικές πολιτικές και θρησκευτικές αρχές, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία, οι εκπαιδευτικοί, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες, οι τεχνοκράτες, οι επιχειρηματίες, καλούνται να παραμερίσουν τις όποιες επί μέρους διαφορές και να προκρίνουν την κοινή πολιτισμική τους ταυτότητα, που ως ισχυρή συνεκτική ουσία θα πραγματώσει μιαν ενότητα της ελληνικής παροικίας ικανή ν’ αντέξει στον χρόνο και στους κραδασμούς της εποχής και ν’ αποτελέσει το παράδειγμα για την υπόλοιπη Γερμανία. Το Δίκτυο αυτό, καθώς και ο συλλογικός μηχανισμός που θα το υπηρετεί, θα πρέπει να έχουν τα εξής, μείζονος σημασίας, χαρακτηριστικά:

1. Αυστηρά επαγγελματική δομή και λειτουργία, μιας και ο εθελοντισμός, παρά την αναμφισβήτητη αξία του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ημερών.

2. Διάθεση εξωστρέφειας, καθώς η εσωστρέφεια, ως αμυντικός μηχανισμός απέναντι σε ένα εχθρικό περιβάλλον και ως μέθοδος ενδυνάμωσης της εθνικής και πολιτισμικής μας ιδιαιτερότητας, υπακούει σε επιταγές του παρελθόντος.

3. Τεχνολογική επάρκεια, καθώς η Ψηφιακή Κοινωνία απαιτεί ένα αρμονικό συνταίριασμα των παραδοσιακών Μέσων Επικοινωνίας με τα λεγόμενα Νέα Μέσα.

Με άξονα τα παραπάνω χαρακτηριστικά πρόκειται, λοιπόν, να υλοποιηθούν τα εξής:

1. Οργανωμένο Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.

2. Ενεργή Ιστοσελίδα που θα περιέχει κείμενα, οπτικοακουστικό υλικό και ένα ολοκληρωμένο Press Kit, εύκολα διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο. 

3. Σελίδα στο Facebook, Λογαριασμό στο Twitter, και Κανάλι στο YouTube για την ανάπτυξη προγραμμάτων Social Media Marketing.

4. Ηλεκτρονικό Newsletter για άμεση επικοινωνία με το κοινό, στο οποίο στοχεύει η όλη προσπάθεια.

5. Προγράμματα Σεμιναρίων με αποδέκτες Έλληνες και Γερμανούς

Ο εισηγητής Γεώργιος Β. Μιχαήλ, συγγραφέας, επέστησε την προσοχή του κοινού στο ότι «οι Έλληνες της Γερμανίας, γενικότερα, και του Μονάχου, ειδικότερα, έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πρωτοστατήσουν στις επερχόμενες εξελίξεις. Και αυτό γιατί αφ' ενός η Γερμανία εμφανίζει πλέον τους υψηλότερους δείκτες ψηφιακής ανάπτυξης, με το Μόναχο να χαρακτηρίζεται ως η Ευρωπαϊκή Silicon Valley, και αφ' ετέρου οι Βαυαροί διαθέτουν ισχυρούς θύλακες υποδοχής της ελληνικής κοσμοθέασης». 

Η εισηγήτρια Ιωάννα Παναγιώτου-Μάμαλη, ψυχολόγος επικοινωνίας, τόνισε στην ομιλία της, ότι οι οργανωμένοι φορείς οφείλουν, και είναι σε θέση, να διοργανώνουν με επαγγελματικό τρόπο τις εκδηλώσεις τους. Έπειτα έδωσε στους συμμετέχοντες απλές, πρακτικές συμβουλές, τις οποίες άντλησε από τη σύγχρονη βιβλιογραφία, αλλά και την καθημερινότητα.

Τίμησαν με την παρουσία τους και προλόγισαν οι:

- Χριστίνα Στεφανίδου, Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄, Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Ελληνικού Προξενείου Μονάχου.

- πατήρ Γεώργιος Βλέτσης, Εφημέριος του Ιερού Ναού «Αγίων Πάντων».

- Δρ. Βασιλεία Τριάρχη, Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος «Παλλάδιον». 

Για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου εργάστηκαν τα Μέλη της Διασυλλογικής Επιτροπής Ρένα Τσόγκα, Χρήστος Αναγνωστόπουλος και Γιώργος Τσορακλίδης, οποίος και συντόνιζε τις ομιλίες.

Και έπεται συνέχεια!