Σάββατο
30 Μαΐου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3540RSS FEED
Η υπεροψία και ο κυνισμός είναι γραμμάτια που κάποτε ξεπληρώνονται
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

       Στην Ελλάδα οι επικείμενες ευρωεκλογές, έχουν κατά κύριο λόγο τοπικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ευρωεκλογές κατ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωση των εθνικών εκλογών.

       Και τούτο διότι είναι η πρώτη, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια, εκλογική αναμέτρηση των  πολιτικών κομμάτων, η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί δια της κάλπης.

       Έχει γίνει κοινή συνείδηση στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι πολίτες έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους. Έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

       Η κοινωνία θέλει να τιμωρήσει αυτούς που την κορόιδεψαν. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί βαριά εκλογική ήττα, κυρίως από αυτούς που τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν.

       Τίποτα δεν τους βγαίνει. Δεν κερδίζουν τίποτα ακόμα και από τις επικείμενες παροχές, διότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι προεκλογικές παροχές δεν κατάφεραν ποτέ να αλλάξουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

        Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γλιτώσει από τον αδήριτο νόμο της φθοράς.

       Έχουν περάσει τώρα από τη φάση της άκρατης λασπολογίας των αντιπάλων τους, που δεν τους βγήκε, σε ένα κρεσέντο παροχών, προσλήψεων και υποσχέσεων.

       Η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη όχι απλώς να εξαγγείλει, αλλά να νομοθετήσει υποσχέσεις που υπερβαίνουν το βίο της, για να μπορεί να κατηγορεί τους επόμενους ότι δεν τις εκπλήρωσαν. 

       Έχουν διαμορφώσει μια εικονική πραγματικότητα για να επαίρονται, ενώ η οικονομία εξακολουθεί να παραπαίει. Όποιος αντιλαμβάνεται αλλιώς την πραγματικότητα είναι ακροδεξιός, είτε θύμα fake news, είτε εκπρόσωπος του παλαιού συστήματος που διεκδικεί την παλινόρθωσή του, είτε όλα μαζί.

       Ανέβηκαν στην εξουσία για να χαίρονται τα όποια καλά της, συμπεριλαμβανομένου  και του κότερου που συμβολίζει την Αριστερά που θέλει να συναγελάζεται με τους ανθρώπους του πλούτου. Που θέλει να γίνει μέλος ενός  «κλάμπ», στο οποίο οι ψηφοφόροι της  δεν θα γίνουν ποτέ μέλη.

       Υποτίθεται ότι θέλουν να προστατέψουν  τους φτωχούς και τους αδύναμους, οδηγούν όμως όλο και περισσότερους στην απόγνωση.

       Με την πολιτική τους η χώρα αδυνατεί να ορθοποδήσει και η οικονομία να συνέλθει. Ο παράδεισος που υπόσχονται δεν πείθει ποια κανέναν.

       Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εξήγγειλαν χθες εσπευσμένα τα μέτρα που επρόκειτο να εξαγγείλουν αργότερα.

       Αυτό που δεν εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι ο τρόπος που θα αναπληρώσει αυτά που μοιράζει.

       Το ερώτημα είναι αν τα μέτρα είναι ωφέλιμα ή όχι.  Είναι αλήθεια ότι πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις. Τα νέα μέτρα αναμφισβήτητα είναι επωφελή για ταλαιπωρημένες κατηγορίες πολιτών.

       Ωστόσο αυτό που πρέπει να συζητηθεί δεν είναι πόσα θα μοιραστούν, αλλά πως θα δημιουργηθούν περισσότερα για να μοιραστούν.

       Οι πολίτες όμως γνωρίζουν  ότι ο «δημοσιονομικός χώρος» δημιουργήθηκε από τη φορολογική συμπίεση και ότι η  «υπεραπόδοση» της οικονομίας είναι προϊόν φορολογικής υπερεξάντλησης.

       Οφείλουν να γνωρίζουν επίσης, ποια είναι τα πραγματικά δημοσιονομικά περιθώρια και ποια είναι τα κριτήρια για την αξιοποίησή τους.

       Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα σέβεται τις υποχρεώσεις και τους καταναγκασμούς της δημοσιονομικής πολιτικής,  δεν θα δίνει υπέρμετρο βάρος στη φορολογία, αλλά στην ανάπτυξη της οικονομίας.

       Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου την πολιτική αυτή να την επιβάλλει δια της κάλπης η βούληση του ελληνικού λαού.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής  Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.