Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣEΕ: 7,7 εκατ. γυναίκες εκτός αγοράς εργασίας
16/12/2019

Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα

Το Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρόσφατη συνοδό του ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τις οικονομίες ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως συμβολή στη στρατηγική της νέας Επιτροπής για την ισότητα των φύλων.

Στα συμπεράσματα, τα οποία συντάχθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας επισκόπησης της εφαρμογής του θεματολογίου των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της (Διακήρυξη και Πλατφόρμα δράσης του Πεκίνου, που εγκρίθηκαν το 1995), αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η ΕΕ σε ορισμένους τομείς, όπως η έκδοση της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, το αυξημένο ποσοστό γυναικών στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών και ο μειωμένος αριθμός γυναικών και ανδρών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ταυτόχρονα, στα συμπεράσματα καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να προωθήσουν περαιτέρω την ισότητα των φύλων ως πολιτική προτεραιότητα και μέσω συγκεκριμένων μέτρων.

Ωστόσο,εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τις αμοιβές και τις συντάξεις στην ΕΕ και, ως εκ τούτου, οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν χαμηλότερη οικονομική ανεξαρτησία σε σχέση με τους άνδρες.

Όπως,μεταξύ άλλων,αναφέρεται στα συμπεράσματα:

-Παραμένει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των φύλων ως προς το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ. Για τις γυναίκες που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, οι θέσεις απασχόλησης είναι πιθανότερο να είναι επισφαλείς και μη μόνιμες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ένα μη προαιρετικό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, η εργασία μερικής απασχόλησης μπορεί επίσης να αποτελέσει ζητούμενη επιλογή για τη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας και για την αύξηση της ευημερίας τους.

- Οι γυναίκες είναι συστηματικά πιθανότερο να έλθουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε σχέση με τους άνδρες, με αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους, ιδίως όταν φροντίζουν παιδιά χωρίς σύντροφο ή όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απ’ ό,τι οι άνδρες και είναι πιο ευάλωτες στην ενεργειακή ένδεια. H δημοσιονομική εξυγίανση και οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα έχουν πλήξει δυσανάλογα τους οικονομικούς τομείς στους οποίους κυριαρχούν οι γυναίκες.

Aνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας και των οικιακών καθηκόντων

Πολλές από τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών απορρέουν από την άνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας και των οικιακών καθηκόντων. Οι ευθύνες φροντίδας κρατούν 7,7 εκατομμύρια γυναίκες εκτός της αγοράς εργασίας στην ΕΕ, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να λαμβάνουν τις περισσότερες άδειες για οικογενειακούς λόγους. Τα κενά στην παροχή, την οικονομική προσιτότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών προσχολικής τυπικής εκπαίδευσης και φροντίδας και των υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στην ικανότητα των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στον εργασιακό βίο.

H συμβολή της μη αμειβόμενης παροχής φροντίδας στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία παρέχεται κατά κύριο λόγο από γυναίκες, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αόρατη.

To μισθολογικό χάσμα

Tο 2017, σημειώθηκε μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων σε ποσοστό 16,0 % και χάσμα στις συντάξεις μεταξύ των φύλων σε ποσοστό 34,8 % (συνταξιούχοι ηλικίας 65+) . Το χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά την απασχόληση ανήλθε σε 11,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2017.

H βία λόγω φύλου εξακολουθεί να αποτελεί μια ζοφερή πραγματικότητα για εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν στην ΕΕ

H βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί σοβαρή εκδήλωση της ανισότητας των φύλων και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ανυπολόγιστο ανθρώπινο πόνο. Συνεπάγεται επίσης σημαντικό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.

Υποεκπροσώπηση

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε όλους τους τομείς της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που παρακολουθούνται στο πλαίσιο της Πλατφόρμας δράσης του Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Αν και το ποσοστό των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει αυξηθεί από το 2013, ιδίως όταν αναλαμβάνονται νομοθετικές ενέργειες, σημειώνεται συνολικά βραδεία πρόοδο