Δευτέρα
5 Ιουνίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4642RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΘΙΚΗΣΕντάξει η πρόσληψη Μπαρόζο στην Goldman Sachs
01/11/2016

Δεν παραβιάσθηκε ο κώδικας δεοντολογίας σχετικά με την πρόσληψη του πρώην προέδρου της ΕυρωπαϊκΕής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Αυτό αποφάσισε η ad hoc επιτροπή ηθικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν από τον κ. Μπαρόζο σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Γιούνκερ και σύμφωνα με το Κώδικα Δεοντολογίας για τους επιτρόπους, δεν υπάρχουν αρκετά τεκμήρια για να στοιχειοθετηθεί παραβίαση της υποχρέωσης για ακεραιότητα και διακριτικότητα» συμπεραίνει η επιτροπή, η άποψη της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική.

«Ο κ. Μπαρόζο όφειλε να γνωρίζει και να είναι πληροφορημένος σχετικά με το ότι, ενεργώντας έτσι, θα προκαλούσε επικρίσεις και θα κινδύνευε να βλάψει το κύρος της Επιτροπής και της Ένωσης εν γένει», αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής. 

«Δεν αποτελεί αρμοδιότητα της επιτροπής να κρίνει εάν ο Κώδικας (Δεοντολογίας) είναι επαρκώς αυστηρός», διευκρινίζεται επίσης στη έκθεση.

Οι νέες αρμοδιότητες του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχουν «με βεβαιότητα» σχέση με την προηγούμενη θητεία του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχεται η επιτροπή ηθικής, τόσο μάλλον που ο Μπαρόζο χρειάσθηκε να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Οι κανόνες επιβάλλουν μία ενδιάμεση περίοδο τουλάχιστον 18 μηνών στους πρώην ευρωπαίους επιτρόπους, κατά τη διάρκεια της οποίας οφείλουν να ζητήσουν άδεια του προηγούμενου εργοδότη για να προσληφθούν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η περίοδος έχει τηρηθεί, σημειώνει η επιτροπή ηθικής. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται τώρα θα εξετάσει τα συμπεράσματα της επιτροπής ηθικής.