Τρίτη
7 Φεβρουαρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4524RSS FEED
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠληθωρικός ο Αύγουστος στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας
04/08/2014

Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης

Κι εφέτος στο ιστορικό Βαλτεσινίκο Γορτυνίας (Αρκαδίας) θα αναβιώσει το παραδοσιακό αλώνισμα την επομένη της Παναγίας (16 Αυγούστου, από ώρα 10:30).

Το αλώνισμα το διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας. Έθιμο που αποτελεί παράδοση για την περιοχή και κάθε χρόνο προσελκύει αρκετό κόσμο, μικρούς και μεγάλους. Εκτός από την διαδικασία του αλωνίσματος στην οποία συμμετέχει σχεδόν όλο το χωριό, υπάρχει πάντα ελληνικό πατροπαράδοτο γλέντι και φαγητό....

Στο αλώνισμα, γίνεται ζωντανή αναβίωση του παλαιού τρόπου αλωνίσματος με τα άλογα, σε πλακόστρωτο αλώνι, το οποίο ευρίσκεται πολύ κοντά στην ΙΜ Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα παιδιά - και όποιος άλλος θέλει - μπορούν να συμμετάσχουν στο αλώνισμα, ανασηκώνοντας τα θερισμένα στάχυα με το δίκρανο, την ώρα που τα άλογα κάνουν τον κύκλο τους γύρω-γύρω στ' αλώνι. Για τους παλαιούς... θύμησες... Για τα παιδιά, εμπειρία...

Ειδικά για τα παιδιά της πόλεως, η δραστηριότητα αυτή είναι πηγή μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε μια αυθεντικά παραδοσιακή δραστηριότητα, σε στενή επαφή με τα άλογα, που τα παιδιά υπεραγαπούν, τις εικόνες και τις μυρωδιές της φύσεως.

Στους μικρούς φίλους μας μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλαιότερη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για το φυσικό δέσιμο της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο, που κοντεύει πια να χαθεί... Σε λίγο τα παιδιά μας θα βλέπουν ένα γουρουνάκι και θα αναφωνούν: Να ένας κουμπαράς!...

Όμως, οι αυγουστιάτικες εκδηλώσεις στο Βαλτεσινίκο, δεν σταματούν εδώ: Προγραμματίζονται και οι παρακάτω εκδηλώσεις στο χωριό:

9 Αυγούστου:
α) Έναρξη λειτουργίας «ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ» σε χώρο κοντά στην πλατεία, που παραχώρησε η Ερικαίτη Τλα.
β) Ανάγνωση παραμυθιού (στην πλατεία) ώρα 18:30.

10 Αυγούστου:
Θεατρικό παιχνίδι (στην πλατεία) ώρα 18:30.

12 Αυγούστου:
«Φτιάχνουμε την δικιά μας παραλία» (στην πλατεία) ώρα 18:30. Την επιμέλεια των παιδικών εκδηλώσεων έχει η νηπιαγωγός Αφροδίτη Παπαγεωργίου (εκ του ιδίου χωριού).

13 Αυγούστου, ώρα 19:30:
Βραδιά για την τουριστική ανάπτυξη του Βαλτεσίνικου και της γύρω περιοχήςΟμιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη του Βαλτεσινίκου και της γύρω περιοχής». Κατά την εκδήλωση θα τιμηθούν οι επιχειρήσεις, εστιάσεως και διαμονής, που λειτουργούν στο χωριό, εις ένδειξιν αναγνωρίσεως της σημαντικής συνεισφοράς τους στην τουριστική ανάπτυξη του Βαλτεσινίκου.

14 Αυγούστου:
Πρωινός περίπατος στην πηγή «Γριάς το λιθάρι».

16 Αυγούστου:
Το παραδοσιακό αλώνισμα, όπως προαναφέρθηκε, στην ΙΜ Θεοτόκου, από τον Δήμο Γορτυνίας.

17 Αυγούστου:
Αγώνας... δηλωτής στα καφενεία του χωριού, ώρα 11:00.

19 Αυγούστου:
Πρωινός περίπατος στον Άγιο Νικόλα.

7 Σεπτεμβρίου:
Ο 6ος Λαϊκός Αγώνας δρόμου και αντοχής στα μονοπάτια των «Αρκάδων Ποιμένων» (21,6 χλμ. και 10 χλμ.).

Στο ελατοδάσος του Βαλτεσινίκου υπάρχουν αρκετά μονοπάτια μεγάλης φυσικής ομορφιάς με σήμανση "Δίκτυο Αρκάδων Ποιμένων", τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την διάρκεια πεζοπορίας, το επίπεδο δυσκολίας κλπ., και τα οποία προσφέρονται για ορειβατικές εκδρομές διαφόρων κατηγοριών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά και εν συντομία τα παρακάτω:

• «Κρυόβρυση»: όχι μεγάλου μήκους, αρκετά απότομη σε σημεία, καταλήγει σε πηγή με παγωμένο νερό στο δάσος και προσφέρει πανοραμικές απόψεις του χωριού.

• «Της Γριάς το Λιθάρι»: εύκολη, κυκλική περίπου 7 χλμ. με στάση στην ομώνυμη πηγή. Προσφέρει πολλές εναλλαγές περιβάλλοντος και μαγευτικές εικόνες του δάσους.

• «Αγία Παρασκευή»: καταλήγει σε ταβέρνα στο δάσος, που προσφέρει φαγητό, και από όπου μπορεί να γίνει επιστροφή με αυτοκίνητο/πούλμαν.

• «Το Πορί»: περπάτημα μέσα στα νερά ρηχού ρέματος και επιστροφή είτε από την ίδια διαδρομή, είτε με διάσχιση του δάσους εκτός μονοπατιών.

Στα μονοπάτια υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης από τοπικούς ξεναγούς.