Τρίτη
4 Αυγούστου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3607RSS FEED
Χλιαροί με τα στελέχη σας και αμείλικτοι με τους Έλληνες, κύριοι του ΥΠΟΙΚ;
11/07/2013
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Μέσα στο γενικό κλίμα μιθριδατισμού που επικρατεί στη χώρα, διαβάσαμε την είδηση βιαστικά και την ακούσαμε στα πεταχτά.

Πρόκειται, όμως, για τη σοβαρότερη, κατά τη γνώμη μου, είδηση των τελευταίων ημερών – πιο σοβαρή και από την έγκριση της δόσης από το Eurogroup.

Την προηγούμενη Δευτέρα συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη τρία στελέχη (λέμε τώρα)της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και την επομένη ο εισαγγελέας απήγγειλε εναντίον τους κατηγορίες για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απειλή βλάβης επιχείρησης κατ’ επάγγελμα, παθητικής δωροδοκίας από κοινού και υπεξαγωγής εγγράφων από κοινού.

Το ένα από αυτά τα μπουμπούκια που εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν (ελπίζω δηλαδή να… ήταν, γιατί στη χώρα που λέγεται Ελλάς ποτέ δεν ξέρεις) προϊστάμενος τμήματος και τα άλλα δύο (μπουμπούκια) ήσαν (και εδώ ελπίζω) ελεγκτές.

Την Τρίτη, από το υπουργείο των Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι θα… «κινηθούν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για περιπτώσεις υπαλλήλων, που συλλαμβάνονται και απαγγέλλονται εναντίον τους κατηγορίες για τέτοιου είδους αδικήματα».

Διότι, «πάγια θέση του Υπουργείου είναι μηδενική ανοχή σε παράνομες συμπεριφορές από στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού».

Γι’ αυτό και «το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες, σε κάθε παρόμοιο περιστατικό που ήθελε προκύψει, να το καταγγέλλουν άμεσα στις αρμόδιες αρχές προκειμένου τέτοιου είδους συμπεριφορές να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά».

Όλα αυτά ακούγονται πολύ εξοργιστικά.

Μεγάλη μας σκασίλα κι’ αν κινηθούν κι’ αν δεν κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες!

Τώρα έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη και δεν αντιλαμβάνομαι τι περισσότερο (ή… λιγότερο) θα πράξουν τα περίφημα πειθαρχικά της συντεχνιακής αλληλοσυγκάλυψης.

Τα περί κίνησης πειθαρχικών διαδικασιών και τα προσκλητήρια προς τους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες διεφθαρμένων συμπεριφορών, ακούγονται σαν ασπιρίνη.

Εδώ έπρεπε να σημάνει συναγερμός.

Να τιναχτούν όλοι πάνω και να τα κάνουν λαμπόγυαλο!

Είναι δυνατόν μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στη χώρα να μιλάμε με το σεις και με το σας και να εκδίδουμε τέτοιες χλιαρές ανακοινώσεις;

Τι είναι αυτά τα περί «πάγιας θέσης του υπουργείου»;

Ότι έχουμε την «πάγια θέση» μας και πέραν τούτου ουδέν;

Δεν γίνεται αντιληπτό ότι με τέτοιες κρυανάλατες ανακοινώσεις το μήνυμα που αποστέλλεται στους δεινοπαθούντες Έλληνες είναι επίσης κρυανάλατο;

Αντί να δούμε μια ανακοίνωση που να λέει «θα σας κόψουμε τα πόδια και τα χέρια», ακούσαμε πάλι τα περί πειθαρχικών διαδικασιών και περί «πάγιας θέσης»;

Και μετά μας μάρανε ο μόνιμος γραμματέας εσόδων;

Με τι ανάστημα θα κυκλοφορήσουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ανάμεσά μας αυτό το καλοκαίρι;

Ποιος θα τους βλέπει και δεν θα σκέφτεται ότι μπορεί να τους διαφθείρει όλους χωρίς μια μεγάλη φασαρία που να την θυμόμαστε – και κυρίως να την θυμούνται οι ελέγχοντες;

Θυμίζω ότι και τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε μια ανάλογη επιχείρηση, πάλι στη Θεσσαλονίκη, όταν αποκαλύφθηκε η δράση τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων και συνελήφθησαν 52 άτομα, ανάμεσά τους ένα άλλο μεγαλοστέλεχος του ΣΔΟΕ, ένας εφοριακός, ένας δημοσιογράφος, αστυνομικοί και δικηγόροι με την κατηγορία ότι εκβίαζαν και απειλούσαν προκειμένου να αποσπούν χρήματα πουλώντας «προστασία».

Σχετικά με εκείνη την υπόθεση, εκ μέρους του ΣΔΟΕ είχαν ανακοινωθεί τα ακόλουθα:

«Στις 26-5-2011 δόθηκε σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, για συνδρομή στο 3ο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, περί άρσης του φορολογικού απορρήτου των οικονομικών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνέλεξε άμεσα από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) τα στοιχεία που της ζητήθηκαν και τα παρέδωσε στα γραφεία της σε εντεταλμένο αστυνομικό.

Στις 29-7-2011 η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε στην Ελληνική Αστυνομία, μετά από αίτημά της την ίδια μέρα, στοιχεία που αφορούσαν βεβαιώσεις κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επιπλέον συμπληρωματικά στοιχεία, παρέδωσε το ΣΔΟΕ σε εντεταλμένους αστυνομικούς στις 8-8-2011, 10-8-2011, 17-8-2011, 6-9-2011, 23-9-2011 και 30-11-2011, ενημερώνοντας παράλληλα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ήδη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για την διερεύνηση της νομιμότητας χορήγησης βεβαιώσεων κερδών της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των ερευνών που διεξάγει ως διωκτική αρχή, το ΣΔΟΕ συνδράμει άμεσα τις προσπάθειες κάθε άλλης διωκτικής αρχής και επικουρεί πάντα την ελληνική Δικαιοσύνη, με αυτονόητο σεβασμό στους χειρισμούς της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΔΟΕ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και κάθε συναφούς έκνομης δραστηριότητας, με στόχο την αποκατάσταση και εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία και πίστης ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό αφορά και στελέχη του ίδιου του ΣΔΟΕ, εφόσον παραβιάζουν το νόμο και το καθήκον τους. Και αυτό φάνηκε και στις συγκεκριμένες υποθέσεις».

Μάλιστα. Άλλη μια κρυανάλατη ανακοίνωση και έξω από την πόρτα.

Απόδειξη, ότι κάποιοι από αυτούς τους κυρίους συνέχισαν το θεάρεστο έργο τους.

Στο μεταξύ έκαναν μήνες για να παραδώσουν το πόρισμά τους στην προανακριτική επιτροπή για τη Λίστα Λαγκάρντ – κάτι που επισημαίνεται και στο πόρισμα της Επιτροπής -  ενώ από τον Μάρτιο του 2011 μας βομβάρδισαν με δημοσιεύματα του τύπου «το ΣΔΟΕ ξεψαχνίζει διακόσιους λογαριασμούς στην Ελβετία», «τα αποτελέσματα των πρώτων διασταυρώσεων εξετάζονται προσεκτικά από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών», «παράλληλα με τα νέα στοιχεία επανεξετάζονται οι προηγούμενες υποθέσεις αδήλωτων καταθέσεων του εξωτερικού που είχαν αποκαλυφθεί στο Λιχτενστάιν, την Ανδόρα και το Μονακό την περίοδο 2006-2008».

Ή: «Κατάλογος με τα ονόματα και τους ΑΦΜ 54.000 Ελλήνων οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, από το 2009 έως το 2011, βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος» (Σεπτέμβριος 2012).

Ή: «Φορολογικούς ελέγχους ξεκινά το ΣΔΟΕ σε 500 πολιτικά πρόσωπα (δημάρχους, νομάρχες, πρώην βουλευτές και υπουργούς), καθώς ύστερα από  διασταυρώσεις της γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψαν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων της περιουσιακής τους κατάστασης που εμφανίζεται στο έντυπο Ε9 και των εισοδημάτων που δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις». (Μάιος 2012)

Κατά τα λοιπά, μας φταίνε η τρόικα και ο Τόμσεν (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, από τον Αύγουστο του 2010 είχε δηλώσει ότι «οι συνταξιούχοι συνέβαλαν όσο μπορούσαν, τώρα η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε υψηλά εισοδήματα και μεγάλες περιουσίες»…

Και επιτέλους, είναι δυνατόν ούτε μια από αυτές τις έρευνες να μην έχει μέχρι στιγμής τελεσφορήσει;

Με ποιο δικαίωμα το υπουργείο των κρυανάλατων ανακοινώσεων ζητά από τους Έλληνες να πληρώνουν ξανά και ξανά;

Διότι δεν μπορείτε να είστε «ανάλατοι» με τα στελέχη σας και αμείλικτοι με τους φορολογούμενους.