Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ «ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ»Ούτε βήμα πίσω η Τουρκία
23/11/2010
Νέο «οδικό χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που θα καθοριστεί στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, πρότεινε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.
 
Στη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο κ. Δρούτσας πρότεινε να διεξαχθεί η Σύνοδος τον Ιούνιο ή στα τέλη του φθινοπώρου του 2011, αποκαλώντας την προσπάθεια «νέο Ελσίνκι», με σαφή, όπως είπε, χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες στόχους και ξεκάθαρο προσδιορισμό των υποχρεώσεων της Τουρκίας και τα χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να εκπληρωθούν.

Σημείωσε επίσης πως στη σύνοδο θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα της ημερομηνίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ προανήγγειλε την εκ μέρους του ενημέρωση του Ούγγρου ομολόγου του, αύριο στην Βουδαπέστη, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία, την 1η Ιανουαρίου 2011.

Προανήγγειλε επίσης και συζητήσεις με την Πολωνία, που θα έχει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο υπουργός είπε ότι «η φάρσα θεάτρου» από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, καθώς αν δεν λυθούν αυτά τα θέματα, υπάρχει ο κίνδυνος να παγώσει η τουρκική ενταξιακή πορεία.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο κ. Δρούτσας, για την πρόταση αυτή της ελληνικής πλευράς θα ενημερώσει την Τετάρτη στη Βουδαπέστη τον Ούγγρο ομόλογό του ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και με την Πολωνία, που θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η «φάρσα θεάτρου», από την πλευρά της Τουρκίας, θα πρέπει να σταματήσει. Εφόσον επιθυμεί να προχωρήσει, η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως αν τα ζητήματα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και των άλλων υποχρεώσεων της Τουρκίας δεν έχουν επιλυθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011, τότε η Αγκυρα διατρέχει τον κίνδυνο να δει την ενταξιακή της πορεία να παγώνει.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δρούτσας στο γεγονός ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής – κάτι που στην περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη είχε εντελώς εγκαταλειφθεί – ενώ επεσήμανε ότι και η εκ μέρους της γείτονος διατήρηση του casus belli δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Χάρη των καλών σχέσεων που όλοι επιθυμούμε με την Τουρκία, δεν μπορούμε να ξεχνάμε την πραγματικότητα, η οποία συνίσταται στην εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου και την απειλή πολέμου εις βάρος της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, επισημαίνοντας ακόμη πως και η διατήρηση του casus belli, εκ μέρους της Τουρκίας, δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Διαφορετική γνώμη, βέβαια, έχει ο Τούρκος ομόλογος του κ. Δρούτσα Α. Νταβούτογλου. «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας», είπε. «Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας την Συμφωνία της Μαδρίτης (1997), άλλο «επίτευγμα» της διακυβέρνησης Σημίτη.

Δεν παρέλειψε ο Νταβούτογλου να «καρφώσει» τον κ. Δρούτσα σχετικά με όσα ο Έλληνας υπουργός είπε για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας. «Ήμασταν», είπε, «μαζί με τον κ. Δρούτσα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί, υπογράμμισε επανειλημμένως την υποστήριξή του προς την ευρωτουρκική διαδικασία, όπως και ο κ. Παπανδρέου».

 Ο κ. Νταβούτογλου ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει βήμα από τις πάγιες θέσεις της: «Είναι δεδομένη η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα λιμάνια. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο».

Κατόπιν τούτου, καλή η προσπάθεια, αλλά αν η Τουρκία δεν σκοπεύει να κάνει βήμα πίσω, τότε τι θα προσφέρει μια σύνοδος για την ενταξιακή της πορεία;  Εκτός αν έχει επιλεγεί ως μέσο πίεσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου το πρόβλημα να ξεδιπλωθεί ενώπιον της ΕΕ.

Πάντως, χρειάζεται μια απάντηση από την πλευρά του υπουργείου των Εξωτερικών σχετικά με το τι ακριβώς διημείφθη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.