Δευτέρα
6 Ιουλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3578RSS FEED
Όλα έτοιμα για την 1η ΙουλίουΠυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα των πτήσεων
29/06/2020

Η αεροπορική οδηγία (Notam) ισχύει από σήμερα έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενόψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρα.

Συγκεκριμένα, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου ουσιαστικά εγκαινιάζεται ο τουρισμός στη νησιωτική χώρα καθώς θα έχουμε διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια.

Επίσης από 1η Ιουλίου για τις θαλάσσιες αφίξεις επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί ουσιαστικά η είσοδος ταξιδιωτών από Ιταλία.

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor) είτε μέσω διαδικτύου, είτε εφαρμογής ή και σε χαρτί, τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες των νομών, όπου θα διαμένουν 14 μέρες όσοι έχουν βγει θετικοί στον ιό.

Εννέα οδηγίες προς τουρίστες
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport, και το «Ελ. Βενιζέλος» ξεκίνησε καμπάνια σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες προς όσους θα εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα οι οδηγίες είναι οι εξής:

χρησιμοποιείτε συχνά αντισηπτικό,
φοράτε μάσκα,
πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά,
μην αγγίζετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας,
πετάτε τις μάσκες και τα γάντια σε κάδους απορριμμάτων,
βήχετε ή να φτερνίζεστε στον αγκώνα σας ή ένα χαρτομάντιλο,
κρατάτε αποστάσεις,
προτιμάτε ανέπαφες συναλλαγές όπου αυτό είναι δυνατό,
αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ανελκυστήρες.