Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3163RSS FEED
18 ΜΑΪΟΥ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
17/05/2016
Bασιλική Σαργολόγου,μελάνια,Oλυμπ. Φλόγα

Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στο εντυπωσιακό Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο, μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων).

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό.

Παρέχοντας τεχνογνωσία, τα μουσεία οφείλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Η εικαστική έκθεση που επιμελείται ο βραβευμένος καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Ρωμανός, είναι εμπνευσμένη από τα μηνύματα και τις αξίες που μεταλαμπαδεύει κάθε τέσσερα χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα, σε ολόκληρη την οικουμένη.

Η καλλιτεχνική αυτή δράση διοργανώθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Μουσείο Γουναρόπουλου, τον Απρίλιο του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, ενώ τον Απρίλιο του 2016 την περίοδο της Αφής της Φλόγας για τους αγώνες του Ρίο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κτήριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Μιχαήλ Ρωμανός, Ιάκωβος Φιλίππου, Αντώνης Χανιώτης, Γιώργος Παλαμάρης, Βασιλική Σαργολόγου. Τιμητική Συμμετοχή του διεθνούς καταξιωμένου Έλληνα Γλύπτη Ανδρέα Παπαχρίστου, με έργα της συλλογής «Ισιδώρας Πασσαλίδου».

Η έκθεση εντάσσεται στις εξωστρεφείς πολιτιστικές δράσεις του Νομισματικού Μουσείου και πιο συγκεκριμένα στους εικαστικούς διαλόγους ανάμεσα σε αρχαία τεχνουργήματα και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Αποτελεί έναν ιδεατό σταθμό του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας, από την Αρχαία Ολυμπία στο Ρίο της Βραζιλίας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, το κιθαριστικό ντουέτο Σείκιλος Duet θα ερμηνεύσει μελωδίες, που συνάδουν με τη θεματολογία της έκθεσης, εμπνευσμένες από αρχαίους παιάνες, ύμνους και επικλήσεις. Χορηγός εντύπου η Ιταλική κατασκευαστική εταιρία REALIZE.

Info:

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός (εικαστικός - μουσειολόγος)
Διάρκεια: 18 Μαΐου - 19 Ιουνίου 2016
Εγκαίνια: 18 Μαΐου 2016, ώρες: 6.30μμ - 8μμ (ελεύθερη είσοδος)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: 13.00 - 20.00
Τρίτη έως Κυριακή 09.00 - 16.00
Εισιτήρια: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο €15, Μειωμένο: €8
(Ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο)
Νομισματικό Μουσείο - Ιλίου Μέλαθρον, Πανεπιστημίου 12, Αθήνα, τηλ: 210 3632057, 210 3612834
Πρόσβαση στο Μουσείο: Μετρό: στάσεις Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο - Τρόλεϊ: 2, 3, 4, 11, 13
Α.Μ.Ε.Α.: Ανελκυστήρας για πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα