Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
ΥΠΑΡΚΤΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣάλος με τον «Επίτροπο»
30/01/2012
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ
Ρέσλερ
Θέμα επιτροπείας της Ελλάδας έθεσε ανοιχτά και πρώτη φορά επισήμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Μπιλντ, ο κ. Ρέσλερ δήλωσε ξεκάθαρα πως η Eλλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής της πολιτικής σε εξωτερικούς θεσμούς αν δεν μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα μέτρα στήριξης από την Ευρωζώνη.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε γερμανικό έγγραφο προς το Eurogroup που διέρρευσε και σύμφωνα με το οποίο πρέπει να οριστεί Επίτροπος υπεύθυνος για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού, έχοντας μάλιστα το δικαίωμα να θέτει και βέτο σε αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επί των δημοσιονομικών.

«Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη εποπτεία όταν πρόκειται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ξεκαθάρισε ο Ρέσλερ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

«Αν οι Έλληνες δεν είναι σε θέση να τα καταφέρουν, τότε πρέπει την ευθύνη αυτή να αναλάβει μια ισχυρότερη ηγεσία από το εξωτερικό, για μέσω της ΕΕ», δηλώνει απερίφραστα.

Στην Ελλάδα ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών, γεγονός που προκάλεσε διευκρινιστική δήλωση εκ μέρους της Κομισιόν, που όμως δεν διέψευσε τον σχεδιασμό, καθώς στις ελληνικές αρχές αναγνωρίζει την ευθύνη της εκτέλεσης.

Την δήλωση της Κομισιόν αναμάσησε και ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, που δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι αυτή που έχει όχι μόνο την ευθύνη αλλά και το κίνητρο να φροντίσει για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», προσθέτοντας πως στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26.10.2011 περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Ο μηχανισμός αυτός, όπως είπε, καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μέγεθος της βοήθειας που λαμβάνει η πατρίδα μας από τους θεσμικούς της εταίρους στην Ευρώπη και θα ανταποκριθεί, μέσα από τις θυσίες του, στην ιστορική υποχρέωση που έχουμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την βαθιά δημοσιονομική, κοινωνική και αναπτυξιακή κρίση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις».

Σημείωσε παράλληλα ότι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βασίζεται στην θεσμική ισοτιμία των κρατών-μελών και στο σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και αξιοπρέπειας.

«Αυτή η θεμελιώδης αρχή ισχύει πλήρως και για τις χώρες-μέλη που, καθώς διέρχονται περιόδους κρίσης και προσαρμογής, έχουν ανάγκη από τη βοήθεια των εταίρων τους προς όφελος όλης της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και διεμήνυσε ότι όποιος θέτει σε ένα λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα.

Δήλωσε τέλος βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιο τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, οι Financial Times δημοσίευσαν το περιεχόμενο γερμανικού εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία επιθυμεί να εκχωρήσει η Ελλάδα την κυριαρχία της σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου», αναφέρεται στο κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», αναφέρεται.
Ανάλογες πληροφορίες μετέδωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, ενώ η Κομισιόν μιλά για μια «ελεγκτική οντότητα».