Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Όχι άλλες λευκές επιταγές σε μαθητευόμενους μάγους
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

Η χώρα οδεύει στις κάλπες με άδηλη έκβαση, καθώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να εμπλέξει την πολιτική ζωή σε μια νέα ( την τρίτη κατά σειρά τους τελευταίους επτά μήνες) εκλογική περιπέτεια.

Η χώρα βιώνει μια μάχη πολιτικών τακτικισμών με αποκλειστική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα, αφότου ο απερχόμενος Πρωθυπουργός μετά από προσωπικές του παλινωδίες και πολιτικές αμφιταλαντεύσεις και κυρίως προκειμένου να άρει το εσωτερικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να δραπετεύσει από τα εσωτερικά αδιέξοδα που δημιούργησε η αλλοπρόσαλλη πολιτική του. Για άλλη μια φορά γίνεται δραπέτης της  ευθύνης. Κάθε φορά που είναι η ώρα για δράση, o κ. Τσίπρας επιλέγει την απόδραση.

Η απόφαση του παραιτηθέντος   Πρωθυπουργού να αποδράσει με εκλογές, είναι ομολογία αδυναμίας.

Για πρώτη φορά καλείται ο λαός στις κάλπες, για να λυθεί ένα εσωκομματικό πρόβλημα του κυβερνώντος κόμματος.

Λίγους μόνο μήνες από την εκλογή του ο κ. Τσίπρας παραιτείται και ζητεί εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου. Γιατί βιάζεται τόσο; Δύο μπορούν να είναι οι λόγοι:

-       Ο πρωθυπουργός θέλει τις εκλογές σύντομα, πριν από την πλήρη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και πριν η κοινωνία αισθανθεί τη νέα βαριά φορολογία στο «πετσί» της.

-       Με τις εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Λαφαζάνης και οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν πολύ λίγο χρόνο να οργανωθούν και να κατέβουν ως αυτόνομο κόμμα στις εκλογές.

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία δρομολογώντας πρόωρες εκλογές, βυθίζει την οικονομία ακόμη περισσότερο στην ύφεση, μια οικονομία που έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα από τις αστοχίες της διαπραγματευτικής πολιτικής της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες, αλλά και από την περιπέτεια του δημοψηφίσματος.

Οδεύουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση εκπλήξεων, η οποία αφ’ ενός έχει κρίσιμες διαφορές από τις προηγούμενες αναμετρήσεις  των μνημονίων, αφ’ ετέρου ουδείς μπορεί στην παρούσα φάση, να αποτιμήσει με ακρίβεια το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ παραγόντων όπως :

-       Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου και ταυτόχρονα η πλήρης αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

-       Η διάσπαση του κόμματος και ο σχηματισμός του νέου πολιτικού φορέα της Λαϊκής Ενότητας υπό τον κ. Π. Λαφαζάνη.

-       Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη στο τιμόνι της.

Επίσης στην έκβαση της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης καθοριστικά θα επιδράσουν:

-       Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση της φορολογίας, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, μέτρα που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο

-       Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει σε προεκλογική εκστρατεία αμυνόμενος και μάλιστα έναντι του συνόλου των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

-       Η εκλογική συμπεριφορά των αγροτών που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, αποτέλεσαν μεγάλη εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορούν να αναθεωρήσουν τη στάση τους υπό το βάρος των μεγάλων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του για την προκήρυξη εκλογών, ζήτησε  καθαρή εντολή για μια ισχυρή κυβέρνηση. Φαίνεται να προεξοφλεί νίκη του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές.

Όμως τα ερωτήματα που τίθενται τώρα στην κοινωνία είναι:

-       Μπορεί ο κ. Τσίπρας να αλλάξει πραγματικά;

-       Μπορεί να κάνει σωστή επιλογή συνεργατών και να κυβερνήσει με ικανούς τεχνοκράτες και μη;

-       Διαθέτει την εμπειρία και την ικανότητα χειρισμού δύσκολων αποφάσεων;

Τα σημάδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα, είναι άκρως αποθαρρυντικά.

Το ζητούμενο όμως την επομένη των εκλογών δεν είναι η αυτοδυναμία, διότι κανένα κόμμα αυτοδυνάμως δεν είναι δυνατόν να διαχειριστεί την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Καμιά παράταξη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση.

Τις παλινωδίες και τις πολιτικές αμφιταλαντεύσεις του κ. Τσίπρα παρακολουθούσε από κοντά η Νέα Δημοκρατία και όπως εκ των πραγμάτων  φάνηκε, όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκε, αλλά αντιθέτως  βρέθηκε προετοιμασμένη. Και τούτο διότι μόλις ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι θα απευθύνει διάγγελμα, ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσεαμέσως μετά συνέντευξη τύπου, με την οποία θέλησε να εκθέσει ως ακατανόητη, ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια την επιλογή του κ. Τσίπρα να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται στην εκλογική μάχη με τρεις κεντρικούς στόχους:

-       Να αποδομήσει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, καθιστώντας τον αποκλειστικά υπεύθυνο για το νέο αριστερό μνημόνιο που είναι αντιπαραγωγικό, υφεσιακό και άδικο.

-       Να προσελκύσει το μεγαλύτερο τμήμα των ψηφοφόρων του ΝΑΙ, αρθρώνοντας κεντρώο και πιστικό λόγο.

-       Να διερευνήσει το πολιτικό τοπίο και τις δυνατότητες συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων την επομένη των εκλογών, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να προσέλθει στις εκλογές, διεκδικώντας την πρώτη θέση όχι ως αυτοσκοπό, αλλά για να συγκροτήσει στη συνέχεια ένα ευρύ μέτωπο διακυβέρνησης της χώρας. Ένα μέτωπο που θα συμμετάσχουν όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του πολιτικού φάσματος.

Η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές δεν θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους , αλλά να υλοποιήσει μια ήδη διαμορφωμένη συμφωνία, η οποία μάλιστα υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή.

Ο δρόμος της αναστροφής της κρίσης και της ανάπτυξης, περνά μέσα από τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που ψήφισαν τη συμφωνία στη Βουλή.

Μια τέτοια κυβερνητική συμμαχία, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους με τους με τους Ευρωπαίους και θα μπορέσει να εφαρμόσει τη συμφωνία, δίνοντας μια ανάσα, ένα φιλί ζωής στην οικονομία.

Οι συζητήσεις όμως για τις προϋποθέσεις συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου  είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν από τώρα.

Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν και να δεσμευτούν ότι θα δημιουργήσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μετά τις εκλογές.

Η  Ν. Δ. πρέπει να δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ακόμα και αν εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Όλοι μαζί να δεσμευτούν ότι η στελέχωση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικές ισορροπίες.

Όλοι μαζί να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν πιστά τις μεταρρυθμίσεις, που δεν αφορούν αλλά αντιθέτως υπερβαίνουν το μνημόνιο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης στο δημοσιονομικό σκέλος.

Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων επιβάλλεται να δείξουν ένα μίνιμουμ εθνικής ευθύνης.

Όμως έχουμε και εμείς ευθύνη όταν πιστεύουμε τα παραμύθια. Είναι καιρός να γίνουμε ενημερωμένοι πολίτες και ταυτόχρονα δύσπιστοι ψηφοφόροι. Πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας.

Όχι άλλες λευκές επιταγές σε μαθητευόμενους μάγους.

Η αποχή και η φυγή προς τα γραφικά και ακραία κόμματα, δεν είναι λύση.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/της Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.