Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4961RSS FEED
Η Πορτογαλία τα κατάφερε καλύτεραΥπόγεια ρεύματα έφεραν… φουσκοθαλασσιά
Οι εξελίξεις στην Τουρκία, με την απόπειρα κατά του Ερντογάν να ενισχύει τους φόβους για αστάθεια στη γειτονιά μας, (με απρόβλεπτες συνέπειες και για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις), ήλθαν να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, κατηγορούνται πλέον ακόμη και από αυτούς που έσπευσαν να ψηφίσουν το μνημόνιο, για συμπαιγνία με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρός-Καν.

Η δημοσιοποίηση από την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου του αποσπάσματος από την συνέντευξη Στρος-Καν που παρέλειψε το Canal Plus και από όπου προκύπτει σαφώς πως όχι μόνο είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και ότι αυτές οι συνεννοήσεις ήσαν υπόγειες, προκάλεσε νέο σάλο.

Επιπλέον, η εκ μέρους του ΔΝΤ χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση περί «φυσιολογικών επαφών» του Ταμείου με τα κράτη-μέλη του δεν ήταν πειστική, καθώς δεν έλεγε τίποτε για την ταμπακιέρα, δηλαδή για τα περί υπόγειων επαφών και περί φόβου για το πολιτικό κόστος.

Την ίδια ώρα, η συμφωνία στην οποία κατέληξε η Πορτογαλία με τον μηχανισμό στήριξης επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύθηκε όπως έπρεπε με τους δανειστές της – αντίθετα υπέγραψε ό, τι της σερβιρίστηκε.

Η Λισαβόνα συμφώνησε για πακέτο βοήθειας ύψους 78 δις ευρώ, αλλά πέτυχε και μια πιο χαλαρή βαθμιαία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της.

Γι' αυτό και τα πορτογαλικά cds σημείωσαν αμέσως πτώση (σε αντίθεση με τα ελληνικά), υποχωρώντας στις 620 μονάδες βάσης.

Όσο για την ελληνική κυβέρνηση, προσπάθησε να καλύψει το γεγονός… χαιρετίζοντας την συμφωνία που πέτυχε η Πορτογαλία, καθώς, όπως αναφέρθηκε, θα συμβάλει στη μείωση της αβεβαιότητας στις αγορές.

Και βέβαια, οι συζητήσεις περί κουρέματος και αναδιάρθρωσης συνεχίστηκαν χθες, με τον διευθύνοντας σύμβουλο της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας BNP Paribas να δηλώνει στο Ρόιτερ’ς πως ο αντίκτυπος μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι περιορισμένος όσον αφορά στην τράπεζα που διευθύνει.

Χθες πάλι, οι Financial Times επανέφεραν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης υποστηρίζοντας ότι θα είναι εθελοντική, η οποία θα γίνει φέτος, και θα ακολουθήσει η «κανονική», το 2012 ή το 2013.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αγορές προβλέπουν ένα «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 55%, με βάση τις τιμές των swaps ανάκτησης κεφαλαίων.

Με λίγα λόγια, προηγήθηκαν τα υπόγεια ρεύματα και θα ακολουθήσει το κούρεμα…