Δευτέρα
6 Ιουλίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3578RSS FEED
Προειδοποιήσεις ΔΝΤΑντιμέτωποι με βαθύτερη ύφεση λόγω κορονοϊού
25/06/2020

Για βαθύτερη των αρχικών υπολογισμών ύφεση για το 2020 κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει σημάνει συναγερμός για δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού.

Παράλληλα, προειδοποιεί για πιο σταδιακή ανάκαμψη στη συνέχεια.

Το ΔΝΤ προβλέπει ειδικότερα ότι φέτος το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9%, δηλαδή 1,9 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με την εκτίμηση του Απριλίου. Για το 2021 αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5,4%. Αν και αυτό σημαίνει ότι το χαμέν έδαφος της εφετινής χρονιάς θα υπερκαλυφθεί την επόμενη, το Ταμείο σπεύδει να προειδοποιήσει πως η πρόβλεψη υπόκειται σε έντονη αβεβαιότητα.

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, οι ΗΠΑ, προβλέπεται ότι θα δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 8% φέτος και να αναπτύσσεται μόλις 4,5% την επόμενη χρονιά. Στην Ευρώπη η Βρετανία που ετοιμάζεται και για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit θα δει την οικονομία της να συρρικνώνεται 10,2% φέτος για να ανακάμψει 6,3% το 2021 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Στη ζώνη του ευρώ η Γερμανία εκτιμάται ότι θα υποστεί ύφεση 7,8% φέτος για να αναπτυχθεί με ρυθμούς 5,4% το 2021. Για τη Γαλλία η βουτιά του ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, στο -12,5% το 2020, με τους ρυθμούς ανάκαμψης της επόμενης χρονιάς στο 7,3%. Συρρίκνωση 12,8% βλέπει το ΔΝΤ και για το ΑΕΠ της Ιταλίας φέτος. Λιγότερο από το ήμισυ του χαμένου εδάφους θα καλυφθεί την επόμενη χρονιά, με το ιταλικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται 6,3%. Ακριβώς ίδια (πτώση 12,8% φέτος, ανάπτυξη 6,3% το 2021) προβλέπεται και για το ΑΕΠ της Ισπανίας.

Για το 2020 έχουμε να κάνουμε με μία συγχρονισμένη, βαθιά ύφεση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν πιο επώδυνη από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί, βάσει των δεδομένων για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου. Εξαίρεση αποτελούν η Κίνα, η Ινδία, η Χιλή, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη στις αναδυόμενες αγορές, ενώ στις ανεπτυγμένες οι μόνες μεγάλες που δεν είχαν χειρότερες των προβλέψεων επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο ήταν η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία. Τα πρώτα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο αποκαλύπτουν πως και σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα θα είναι κατά πολύ χειρότερα σε σχέση με το πρώτο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένεται απότομη βουτιά του ΑΕΠ. Εξαίρεση αποτελεί και πάλι η Κίνα, όπου το restart των περισσότερων οικονομικών κλάδων είχε γίνει από τις αρχές Απριλίου.