Πέμπτη
2 Μαΐου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4974RSS FEED
Θετικές δηλώσεις Ζάιμπερτ, ΣόιμπλεΣτασιμότητα στην Αθήνα, κάτι κινείται στο Βερολίνο
21/11/2013

Χωρίς οριστικές αποφάσεις ολοκληρώθηκαν οι χθεσινές και για ακόμη μία φορά μαραθώνιες συναντήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης τέθηκε το «καυτό» θέμα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν «κόκκινα δάνεια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για έναν «κώδικα» με τον οποίο θα εξετάζεται αν ο δανειολήπτης που είναι στο κόκκινο έχει πραγματικά οικονομική αδυναμία.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή και τα «κόκκινα δάνεια» συνεχώς να αυξάνονται χωρίς να υπάρχει κάποια λύση, σημειώνοντας ότι στα Ειρηνοδικεία στοιβάζονται πλέον οι αιτήσεις για υπαγωγή των δανειοληπτών στο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Παράταση έως τους πρώτους μήνες του 2014 έλαβε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης για την ολοκλήρηση του β' κύματος της διαθεσιμότητας κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, oι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνώρισαν την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, την αξιολόγηση δομών και τα σχέδια στελέχωσης 400.000 υπαλλήλων σε υπουργεία και φορείς του δημοσίου, ενώ δεν εκφράστηκαν ενστάσεις για τις 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 «επίορκων»).

Όσον αφορά τη δέσμευση για 4.000 απολύσεις εντός του 2013, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να επεσήμανε ότι αν δεν προσμερτηθούν οι απολύσεις που θα προέλθουν από την αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών, ο στόχος είναι ανέφικτος και ο αριθμός δε βγαίνει.

Την ίδια ώρα, ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής στο Βερολίνο μεταξύ του πρωθυποργού Αντώνη Σαμαρά και της Άγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Άγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ δεν υπάρχουν διμερή θέματα για να συζητηθούν και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα, τονίζοντας πως και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάους μίλησε για εκατέρωθεν λάθη στο πρόγραμμα, λέγοντας πως υπήρξαν αστοχίες από την πλευρά της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης και γι' αυτό το λόγο χρειάστηκαν ορισμένες αλλαγές.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι εταίροι θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ελλάδα και πως επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ένα ακόμη success story όπως εκείνο της Ιρλανδίας.

Επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Για έναν νέο «ξαφνικό θάνατο» δημόσιου φορέα έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «υποτιθέμενες» διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η τρόικα αδυνατούν να αντιληφθούν το αυτονόητο: αυτές τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για έναν απολυμένο πολίτη», σχολίασε η τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Τέλος, και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την τακτική της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «απέναντι στις γιγαντωμένες απαιτήσεις της τρόικας για όλα τα προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, να αποτρέψει την εκ νέου επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, και να απορρίψει κάθε ιδέα για περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».