Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΟ Π. Κατσίβελος συμμετείχε στην «Οδύσσεια της γνώσεως»
09/06/2015

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, καθηγητής δραματικής τέχνης Πάρις Κατσίβελος, συμμετείχε με ερμηνευτική απαγγελία και χαιρετισμό του, στο ολοήμερο διεθνές συνέδριο : «Ο Άνθρωπος και η πορεία του προς τη Γνώση ενίοτε μέχρις αυτοθυσίας», που έγινε πρόσφατα, στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» του Δήμου Αθηναίων στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Με αυτή την συμμετοχή του ο Πάρις Κατσίβελος συμπλήρωσε σε διάστημα μόλις κάποιων μηνών, τον απίστευτο αριθμό των 97 εκδηλώσεων περί το Πνεύμα και τον Πολιτισμό!

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο Υπατία, με την ευκαιρία των 1600 χρόνων από τον βίαιο και άδικο θάνατό της στην Αλεξάνδρεια.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη μορφή, διεθνώς ανεγνωρισμένη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, που θυσίασε την ζωή της στο βωμό της Γνώσης, αποτελώντας ταυτόχρονα σύμβολο της Ελευθερίας και της Ακεραιότητας.

Προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας των επιστημών και των τεχνών απ΄ όλο τον Κόσμο, παρουσίασαν τις θέσεις τους στην ιστορική διαδρομή και την επιδίωξη του Ανθρώπου για Πρόοδο και Πολιτισμό. Το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συνόδευε τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των διανοητών.

Ο Πάρις Κατσίβελος στον χαιρετισμό του, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες απ΄ όλο τον κόσμο αφού υπήρχε ηλεκτρονική διασύνδεση με αρκετές χώρες, ευχόμενος, σύμφωνα με την τακτική του, χιλιάδες ακόμη εσπέρες και ημέρες για όλους εντός του Καλού και του Άνωθεν Φωτός. Αναφέρθηκε στην Oδύσσεια της πορείας του ανθρώπου προς την γνώση και μακάρι προς την επί-γνωση, εδώ σο πεδίο της ύλης, εδώ στο σχολείο της Γαίας, στο σχολείο της μαθητείας, της σπουδής, της εκ-παίδευσης, της εκ-γύμνασης, της εξ-έλιξης και μακάρι για όλους μας κάποτε της αν-έλιξης.

Φυσικά έκανε αναφορά ουσίας στην γυναίκα σύμβολο, στην γυναίκα σηματοδότη ανά τους αιώνες, στην Υπατία την Αλεξανδρινή, στην γυναίκα επιστήμονα και στις Αρχές, Ουσίες, Αξίες και Ποιότητες που αντιπροσωπεύει αυτή για τους ανθρώπους όλων των εποχών. Στην γυναίκα που δεν δίστασε να θυσιάσει την ζωή της για όλους αυτούς τους ποιοτικούς και πνευματικούς θησαυρούς που μας κληροδότησε.

Και φυσικά αμέσως μετά ταξίδεψε τους παραβρισκόμενους με ειδική ερμηνευτική απαγγελία ποίησης, του άλλου μεγάλου Αλεξανδρινού μας ποιητή, του Κωνσταντίνου Καβάφη, αφιερωμένη στην μεγάλη Αλεξανδρινή επιστήμονα. Ο Πάρις Κατσίβελος κινήθηκε σε όλη την έκταση του σκηνικού χώρου αλλά και ανάμεσα στους θεατές, κάνοντας τους, μέτοχους – αμέτοχους της σκηνικής δράσης και σκορπώντας ρίγη συγκίνησης.

Στον σκηνικό χώρο, ανάμεσα στα δεκάδες μουσικά όργανα, τα δεκάδες μικρόφωνα, την έδρα και τα αναλόγια, δέσποζαν πορτραίτα της Υπατίας καθώς και ένα άγαλμα της. Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις (ποίηση, χορός, μουσική, εικαστικά) λάβαιναν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από τον Πάρι Κατσίβελο, στην ημερίδα συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: η διακεκριμένη υψίφωνος Τζένη Δριβάλα, η Αγάπη Παπαμήτσου, Τζίνα Φωτεινοπούλου (υψίφωνοι), η Αλεξάνδρα Γκράβας (μεσόφωνος), ο Θοδωρής Μπιράκος (βαρύτονος, τρομπέτα), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Κώστας Γιαλίνης, Όλγα Παππά, (απαγγελία), Σοφία Ανδριανού (τραγούδι). Καθώς και άλλοι εκλεκτοί καλλιτέχνες.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, μεταξύ αυτών: Ντέιβιντ Άϊκερ (αρχισυντάκτης περιοδικού astronomy, Μαρκ Μπόσλοου (φυσικός - ΗΠΑ), Αρίσταρχος Μαρτ Ράουκας (καθ. Φιλοσοφίας, μαθηματικός, ντοκυμαντερίστας - Εσθονία), Μπέτανυ Χιούζ (ιστορικός, συγγραφέας - Ην. Βασίλειο), Διονύσιος Σιμόπουλος (αστρονόμος, επίτιμος Πρόεδρος Ευγενιδείου Πλανηταρίου), Ξενοφών Μουσάς (αστρονόμος), Γεώργιος Κοντογιώργης, (συγγραφέας, καθηγητής, τέως Πρύτανις Παντείου), Στέφανος Βογαζιανός Ρόυ (Ιστορικός, Εθνολόγος Στράτος Θεοδοσίου (αστρονόμος), Σπύρος Μερκούρης (Επίτιμος πρόεδρος του δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, Άντζελα Γκερέκου, (αρχιτέκτων, ηθοποιός, πολιτικός), Γεώργιος Καμίνης (δήμαρχος), Μαρία Τζάνη (καθηγήτρια ΕΚΠΑ), Ελισάβετ Σπαθάρη (αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια, ΥΠΠΟΤ), Γιώργος Λεκάκης (λαογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος), Βίκυ Μπαφατάκη (αρχαιολόγος, δημ/φος), Μιχάλης Καλόπουλος (πρόεδρος Σκεπτικιστών Ελλάδος, συγγραφέας), Δημήτρης Βαρβαρήγος (συγγραφέας), Ευάγγελος Στόγιος, Βασιλική Κοϊτσάνου και άλλοι πολλοί.

Την διοργάνωση της Οδύσειας του ανθρώπου προς την Γνώση, ανέλαβε ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Απόλλωνος Ναός» με αρωγό τον “Τομέα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, με την συμβολή του Πολιτιστικού Συνδέσμου «ΣΑΦΕΜ».

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της τεράστιας αυτής διοργάνωσης ήταν ο Διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης, ο οποίος πριν το τέλος της ημερίδας έδωσε συναυλία με σημαντικούς καλλιτέχνες, αφιερωμένη στην μεγάλη φιλόσοφο Υπατία.