Σαββατοκύριακo
4-5  Μαίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4976RSS FEED
Αιχμές από παντούΠεριορισμένη η πρόοδος - Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις
18/03/2015

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Την ώρα που το πρόβλημα της ρευστότητας πιέζει κάθε ημέρα και περισσότερο, η κυβέρνηση κρατάει στάση αναμονής, χωρίς να προχωράει προς την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε δύσκολες τις συνομιλίες με την Αθήνα, ενώ εκτίμησε ότι το αποτέλεσμά τους είναι «ανοιχτό» μιλώντας κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU.

Πρόσθεσε δε ότι ως τώρα η πρόοδος στην Αθήνα είναι περιορισμένη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι «η Γερμανία πρέπει να είναι πάντα μία χώρα που δεν αφήνει τίποτα που να μην το προσπαθήσει».

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η κυρία Μέρκελ φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες από την συνάντηση που θα έχει την Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι η προγραμματισμένη συνάντηση «δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων και των μεταρρυθμίσεων από την διεθνή τρόικα».

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εντός της εβδομάδας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Europolitics.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα έχουμε συμφωνία με την Ελλάδα εντός της εβδομάδας», αναφέρει ο κ. Σουλτς, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής στο πλαίσιο του Eurogroup. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, για το επενδυτικό πλαίσιο της χώρας και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Είναι πλέον καιρός, δεν μπορούμε να περιμένουμε για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Είμαστε στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε μια λύση πριν από το τέλος του μήνα», σημειώνει.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με το αν και κατά πόσο θα πρέπει η Ε.Ε. να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέει: «Όχι. Αν θέλετε να μείνει κάποιος σε μια οικογένεια, δεν διεξάγετε μελέτες σχετικά με πιθανή έξοδο. Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη». Όπως τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς, η παραμονή της Ελλάδας είναι προς το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.