Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4966RSS FEED
Οι Μετοχικοί Δείκτες με υψηλότερο P/E παρά την επιβράδυνση της Παραγωγής
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Νέα ισχυρή άνοδος των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ, αλλά η οποία ανέβασε ακόμη υψηλότερα τη σχέση P/Eτου S&P  500 ακόμη πιο ψηλά από το 23…

Η ολοένα και πιο πιθανή νέα αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να αποτελεί - όπως στους προηγούμενους μήνες …- ισχυρό ανασχετικό παράγοντα για την άνοδο των Μετοχικών Δεικτών…

Το "εσωτερικό πολιτικό κλίμα" στις ΗΠΑ εμφανίζεται να βελτιώνεται, αλλά οι Μετοχικοί Δείκτες και οι Αγορές επηρεάζονται πλέον πολύ λιγότερο από το "πρόβλημα Trump" και περισσότερο από τα μακροοικονομικά δεδομένα…

Από την πλευρά της Παραγωγής για ΗΠΑ και Ευρωζώνη τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια υποχώρηση, που πιθανόν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου 2017…

Επιβραδυνόμενη εμφανίζεται και η Ζήτηση (σε σταθερές τιμές) που πιθανώς να συνδέεται με την αύξηση του Κόστους Ενέργειας Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων…

Η συνεχής άνοδος του ΑΕΠ και στο τελευταίο τρίμηνο 2016 αποτελεί "στήριγμα" των Μετοχικών Δεικτών…

Στην Ευρωζώνη - αντίθετα με τις ΗΠΑ - οι "πολιτικοί κίνδυνοι" εμφανίζονται αυξανόμενοι λόγω των επικείμενων εκλογών σε Ολλανδία και Γαλλία…

Η περαιτέρω ανατίμηση του Δολαρίου έναντι των πλέον ισχυρών νομισμάτων και κατά την τελευταία εβδομάδα αυξάνει τις πιθανότητες επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Ανάπτυξης επειδή καθίστανται ακριβότερες οι πρώτες ύλες…

Η σημαντική άνοδος του Πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη κατά το τελευταίο διάστημα τροφοδοτεί "ανησυχίες" λόγω μείωσης της Αγοραστικής Δύναμης από την αύξηση του (εισαγόμενου) Ενεργειακού Κόστους…

Το Πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 53.2 Δολάρια παρά την αισθητή ανατίμηση του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα που υποδηλώνει πρόσθετη επιβάρυνση των επιχειρήσεων για το πρώτο δίμηνο 2017, σχεδόν 100% υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα…

Αισθητή μείωση κατέγραψαν οι Τιμές των Αγροτικών Πρώτων Υλών την τελευταία εβδομάδα, ένδειξη για δυσκολίες απορρόφησης της Ανατίμησης του Δολαρίου από τις διεθνείς αγορές…

Οι Τιμές των Μετάλλων παραμένουν αισθητά αυξημένες παρά τις τελευταίες ενδείξεις για μείωση της Βιομηχανικής Παραγωγής σε ΗΠΑ και Ευρώπη…

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.


ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Κατά +0.4% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο 2017 σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, στο οποίο είχε σημειωθεί αύξηση κατά +1.0%. Παρά τη θετική επίδραση που θα έχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ και στα αποτελέσματα των εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο 2017 η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αγοραστικής ικανότητας και στην επιβράδυνση της Συνολικής Ζήτησης,

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Σεεξαιρετικά υψηλά επίπεδα παραμένει η Απασχόληση στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τη Συνολική Ζήτηση, αλλά και προκαλώντας αύξηση του Πληθωρισμού, εξελίξεις που πολύ πιθανόν μπορεί να προκαλέσουν μια νέα αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ: Με βάση το "Κλίμα Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών" η Αισιοδοξία παραμένει πολύ υψηλά στις ΗΠΑ, αλλά τον Φεβρουάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα τελευταίων 3 μηνών. Η σχετική εξέλιξη εκτιμάται ότι αποτελεί 'ένδειξη της φθίνουσας Αισιοδοξίας λόγω της εκλογής Trump...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Με Δημοσιονομικό Πλεόνασμα 55 δισ. $ έκλεισε ο Ιανουάριος 2017, σχεδόν 7% χαμηλότερα από τον Ιανουάριο 2016. Εντούτοις πάρα πολλά τα ερωτήματα σχετικά με τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν τα μεγάλα έργα Υποδομών και τα "κενά" που θα δημιουργηθούν από τη μείωση των φορολογιών, όποτε και να γίνουν αυτές... 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

 

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Κατά +0.4% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο τέταρτο τρίμηνο 2016 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το οποίο είχε παρουσιάσει ισόποση αύξηση. Η αύξηση τελευταίου τριμήνου ήταν μικρότερη κατά 0.1% από αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση η αύξηση του ΑΕΠ ήταν +1.7% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι +1.8% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Στην ΕΕ των "28" το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +0.5% στο τελευταίο τρίμηνο 2016 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, που είχε επίσης άνοδο +0.5%. Σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν +1.8% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι +1.9% στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Κατά το 2017 η ECB θα διατηρήσει χαμηλά τα Επιτόκια, συμβάλλοντας στη διατήρηση μιας πολιτικής Πιστωτικής Χαλάρωσης για τις Οικονομίες της Ευρωζώνης

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η Απασχόληση ενισχύεται σταθερά, αλλά με άνισους ρυθμούς μεταξύ των χωρών - μελών της Ένωσης

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης από 36.4 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο 2016 περιορίσθηκε στα 31.0 δισ. τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ στον αντίστοιχο μήνα του 2015 ήταν 24.9 δισ. €. Παράλληλα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ΕΕ των "28" εμφάνισε πλεόνασμα 17.8 δισ. € τον Δεκέμβριο 2016 έναντι πλεονασμάτων  16.2 δισ. τον προηγούμενο μήνα και 11.4 δισ, τον Δεκέμβριο 2015.

 

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι ρυθμοί Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας για το 2017 (+3.7%) σε σύγκριση με το 2016 μπορεί να επηρεασθούν αρνητικά από τυχόν πολιτικές Προστατευτισμού και "νομισματικούς πολέμους"...

Η σταθερότητα της Ευρωζώνης αποτελεί βασικό παράγοντα ομαλής ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας, η οποία θα κλονισθεί αισθητά από τυχόν "ρωγμές" στην Ευρωζώνη...

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ: Η επιβράδυνση του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο 2016 - με ποσοστό ανόδου +1.9% ετησίως - δημιουργεί κινδύνους επιβράδυνσης της Ανάπτυξης και της αύξησης των Εισοδημάτων

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Κατά +2.5% αυξήθηκε ο Πληθωρισμός στο 12μηνο που έληξε το Δεκέμβριο 2017  έναντι ανόδου +2.1% τον Δεκέμβριο 2016. Η άνοδος του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο 2012, ενώ κατά τους τελευταίους μήνες υπήρχε συνεχής αύξησή του κυρίως λόγω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους. Ο πολύ υψηλός Πληθωρισμός αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες για μια νέα αύξηση των /επιτοκίων στις ΗΠΑ προκειμένου να αποθερμανθεί η Οικονομία, αλλά και η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω το Δολάριο μεταξύ άλλων νομισμάτων.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Η πρόεδρος της FED Yellen υποστηρίζει μια νέα αύξηση των Επιτοκίων για να μην υπάρξουν κραδασμοί για την Οικονομία των ΗΠΑ… Όμως, μια αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει δυσκολίες στην πολιτική της κυβέρνησης Trump για ένα πιο "ανταγωνιστικό δολάριο"…

ΔΟΛΑΡΙΟ: Η ανατίμηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ κλπ έχει μειώσει τη Διεθνή  Ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Παρά τις προσδοκίες για άνοδο η παραγωγή των βιομηχανιών των ΗΠΑ υποχώρησε κατά -0.3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίο είχαν εξασφαλίσει άνοδο της παραγωγής τους κατά +0.6%. Η εξέλιξη ααυτή φαίνεται να συνδέεται με την αύξηση του κόστους για ενέργεια με την ανατίμηση του Δολαρίου έναντι των λοιπών νομισμάτων.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:Μείωση κατά -2.6% κατεγράφη τον Ιανουάριο 2017 στην έναρξη κατασκευής νέων κατοικιών, ένδειξη ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί ο Οικοδομικός Τομέας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάκαμψης της Οικονομίας των ΗΠΑ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η απορρύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Χειρότερη επίδοση τελευταίων μηνών κατέγραψε η Βιομηχανική Παραγωγή της Ευρωζώνης με μείωση κατά -1.6% το Δεκέμβριο 2016, έναντι του προηγούμενου μήνα, κατά τον οποίο είχε καταγραφεί άνοδος +1.5% με σχεδόν μηδενική μεταβολή για το τελευταίο τρίμηνο 2016. Αντίστοιχα, στην "ΕΕ των 28" η Βιομηχανική Παραγωγή μειώθηκε κατά -1.0% τον Δεκέμβριο 2016 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι αύξησης +1.6% το Νοέμβριο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Η μείωση του όγκου λιανικών πωλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τελευταίο δίμηνο 2016 θα πρέπει να προκαλέσει γενικότερο προβληματισμό, καθώς εμφανίζονται σημάδια "χαλάρωσης" της Κατανάλωσης που επηρεάζουν την πορεία του ΑΕΠ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Κατά -0.2% μειώθηκε η Κατασκευαστική Δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο 2016 σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ενώ σημείωσε αύξηση +0.6% στην ΕΕ των 28. Σε 12μηνη βάση οι Κατασκευές σημείωσαν τον Δεκέμβριο 2016 αύξηση κατά +3.2% στην Ευρωζώνη και +1.6% στην ΕΕ των 28.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης

GREXIT: μπορεί να αποτελέσει Κίνδυνο για την Ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όσο η Ελλάδα δεν παίρνει τολμηρές αποφάσεις για μεγάλη μείωση των Δημοσίων Ελλειμμάτων και την προώθηση Μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν στην Ανάπτυξη. Ωστόσο, οι λοιπές χώρες μέλη έχουν πάρει πλέον ισχυρά μέτρα για την προστασία τους από ένα GREXIT.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΗΠΑ:

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας τείνουν για ομαλοποίηση μετά τη συνομιλία των δύο προέδρων (Trump και Xi) και τον Trump να αποδέχεται την "πολιτική για μια Κίνα"

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΕΥΡΩΖΩΝΗ:

Οι Πολιτικοί Κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα αυξημένοι λόγω των Εκλογικών Αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου η ακροδεξιά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, με τον Macron να φέρεται ότι θα κερδίσει την ακροδεξιά Le Pen στο δεύτερο γύρο

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ:

Η ανατίμηση του Δολαρίου θα δυσχεράνει την αύξηση του όγκου της Ζήτησης Πετρελαίου, με πιθανώς δυσμενείς επιπτώσεις για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες.

Η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων από τις ΗΠΑ στο Ιράν είναι πιθανόν να αυξήσουν τις Τιμές του Πετρελαίου και να κλιμακώσει τις εντάσεις στο μουσουλμανικό κόσμο


http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/