Σαββατοκύριακo
27-28  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4969RSS FEED
Εκπρόσωπος της Μεσσηνίας στη «ΛΑΕ»
Γράφει ο
Θανάσης Κουκοβίστας

Κατά τη συνάντησή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έφθασε στη Βουλή, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του νέου κόμματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός φαίνεται να αναδεικνύεται σ’ ένα από τα βασικά στηρίγματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και, πιθανώς, Νο 2 στο κόμμα! Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο Θανάσης Πετράκος συνόδευσε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στο επίσημο ταξίδι του στη Μόσχα, χωρίς να έχει κάποια θεσμική ιδιότητα, απλά σαν προσωπική επιλογή του τότε υπουργού. 

Για την πρόεδρο της Βουλής, η συνάντησή της με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της έδωσε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καθώς τον υποδεχόταν, είπε: «Δυστυχώς είναι από τις οχληρές παραμέτρους της δρομολογηθείσας διαδικασίας ανάθεσης διερευνητικών εντολών ότι αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με μία κυβέρνηση που επέλεξε να παραιτηθεί στα μουλωχτά, μη ενημερώνοντας τη Βουλή και την πρόεδρό της, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίσης να παρασιωπά την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας από τη Βουλή. 

Ήταν ιδιαιτέρως οχληρό ότι αποκαλύφθηκε πως για όλη τη δρομολογηθείσα διαδικασία είχαν έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση οι εκβιαστές δανειστές, αλλά στερήθηκε ενημέρωσης η Βουλή».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά του, επανέλαβε πως «οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής» και «έχουν επιβάλλει μία μνημονιακή κατοχή της χώρας», καθώς «το μόνο δίκαιο που υπάρχει είναι το δίκαιο του μνημονίου». 

«Η Ελλάδα δεν είναι ευρω-αποικία, η Ελλάδα σύμφωνα με τη θέληση του ελληνικού λαού πρέπει να παραμείνει δημοκρατία ενεργή, δημοκρατία με τη λαϊκή συμμετοχή» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «πάρα πολύ σημαντική» τη συμβολή της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην τήρηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής και της λειτουργίας της σε αυτή την περίοδο. 

Απάντηση σε αυτή τη φιλοφρόνηση έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, στις οποίες συμπεριέλαβε και τον Θανάσης Πετράκο, τονίζοντας: Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Θανάση Πετράκο, που επίσης υπήρξε συνεπέστατος και πραγματικά προσηλωμένος στις κοινές αρχές που συναποδεχτήκαμε και υπηρέτησε και εκείνος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη περίοδο

«Είχα την ευκαιρία να τους υποδεχθώ και να τους ενημερώσω και να τους εκθέσω την προσέγγιση μου ως προέδρου της Βουλής για τη λειτουργία της βουλής το επόμενο διάστημα. Όταν η κυβέρνηση παραιτείται, δεν παραιτείται η Βουλή. Είναι εγγυήτρια της λειτουργίας της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ενημέρωσης των πολιτών και αυτός είναι ο ρόλος που καλούμαστε να υπηρετήσουμε αυτές τις ημέρες.

Μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση και επίσημα θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη νέα σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων στο κοινοβούλιο».

Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ 

Συμφωνώντας με την πρόεδρο της Βουλής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε:

«Πιστεύουμε ότι η Βουλή πρέπει να λειτουργεί, ιδιαίτερα σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Η Βουλή δεν έχει κλείσει. Είναι ένας μεγάλος θεσμός δημοκρατίας. Ενεργή Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να υπάρχει Δημοκρατία όταν η Μέρκελ και ο Γιούνκερ καθορίζουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος. Δεν μπορεί να κλείνει την Βουλή ο οποιοσδήποτε για το οτιδήποτε». Προηγουμένως, έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος: «Ενημέρωσα την πρόεδρο της Βουλής για την καινούργια Κοινοβουλευτική Ομάδα, που την ονομάσαμε, όχι τυχαία, Λαϊκή Ενότητα, γιατί μόνο με λαϊκή ενότητα μπορεί να προχωρήσει μπροστά αυτή η χώρα. Την ενημερώσαμε για τις θέσεις μας, πατριωτικές, αντιμνημονιακές, δημοκρατικές. Καταθέσαμε στον Άρειο Πάγο δήλωση για το νέο κόμμα».

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ουσιαστική προσέγγιση των δύο προσώπων που σήκωσαν το βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Το πιθανότερο είναι ότι, μετά το κλείσιμο της Βουλής και τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, θα ανακοινωθεί η συνεργασία τους. Άλλωστε, η «αδελφή ψυχή»  της προέδρου, Ραχήλ Μακρή, συμμετέχει στη Λαϊκή Ενότητα. Αν συμβεί αυτό, τότε δικαιωματικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα ηγηθεί ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας και η Ραχήλ Μακρή της Κοζάνης. Ενώ, δεν αποκλείεται να δούμε τον Θανάση Πετράκο σε εκλόγιμη θέση στη Β΄ Αθήνας, όπου, μάλλον, θα καταγραφεί η μεγαλύτερη εκλογική δύναμη του κόμματος. Έτσι, θα δούμε την Έλενα Ψαρρέα να ηγείται του ψηφοδελτίου της Μεσσηνίας. 

Το δυσάρεστο για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι το γεγονός ότι οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, δήλωσαν ότι δεν συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Λαϊκής Ενότητας. Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της τέταρτης ανεξάρτητης, Νάντιας Βαλαβάνη. 

Σημειώνεται ότι αρχικά, τα ονόματα των προαναφερθέντων βουλευτών είχαν συμπεριληφθεί στους βουλευτές που συνυπέγραψαν τη συγκρότηση της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας.  Ακολούθως, σε διευκρινιστική ανακοίνωση, τα τρία ονόματα αποσύρθηκαν.

Είναι σίγουρο ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκειμένου να διευρύνει το αντιμνημονιακό μέτωπο, θα απευθυνθεί προς τις εξωκοινοβουλευτικές ομάδες και κόμματα, όπως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΕΠΑΜ, αλλά και το ΚΚΕ,  παρά τη ρητή άρνηση του Περισσού για σύμπραξη με άλλο κόμμα. Όμως, περιθώρια συνεργασίας άφησε ο Μανώλης Γλέζος. Σε δήλωσή του στο MEGA, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είπε ότι «Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, αν συμφωνήσουμε σε κοινούς στόχους». 

Ανοιχτή άφησε και τη συνεργασία ο επικεφαλής του κόμματος Σχέδιο Β΄ Αλέκος Αλαβάνος, με τον οποίο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε χθες και συμφώνησαν για κοινή κάθοδο στις εκλογές. 

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η προκήρυξη των εκλογών αιφνιδίασε μόνον την εσωκομματική αντιπολίτευση. Από την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε ρητά το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα προκήρυσσε εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, όσο το δυνατό νωρίτερα. Από τον Οκτώβριο αρχίζει ο «Γολγοθάς» των φόρων για τους πολίτες, ενώ θα πρέπει να ψηφιστούν τα δεύτερα προαπαιτούμενα και θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση εκτέλεσης του προγράμματος. Ή θα τα αντιμετωπίσει με μια ανανεωμένη λαϊκή εντολή και χωρίς τα εσωκομματικά βαρίδια ή θα αποφύγει το πικρό ποτήρι κι από τη μεριά της αντιπολίτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα, που ο ίδιος συμφώνησε. 

Κανονικά, η Αριστερή Πλατφόρμα από την ώρα που αποφάσισε να καταψηφίσει τα μέτρα, έπρεπε να περιμένει τις εκλογές και να έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές της από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είχαν εδραιώσει την πολιτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος ένα μήνα νωρίτερα κι όχι στην… τούρλα του Σαββάτου, που λέει ο λαός. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά τη συνάντησή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η ανωμαλία είναι έργο όσων απεργάζονται αντιλαϊκές εξελίξεις. Αντιστρατευόμαστε τις εκλογές-εξπρές. Πρωτοφανές εκλογές Αυγουστιάτικα, δεν έχει ξαναγίνει. Αυτές είναι αντιδημοκρατικές πρακτικές. Θέλουμε προεκλογική περίοδο ουσιαστική με χρονική επάρκεια ώστε ο πολίτης να πάει ενημερωμένος στην κάλπη. Θα στηρίξουμε την λειτουργία της Βουλής, πρέπει να λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα». 

Μόνον που πια δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια και δυνατότητα να κωλυσιεργηθούν οι εξελίξεις. Σήμερα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραδώσει την διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία θα παραδώσει στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος όσους και να συναντήσει, θα είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την εντολή την Πέμπτη το πρωί. Το απόγευμα μπορεί να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και, αμέσως μετά, ο Προκόπης Παυλόπουλος να υπογράψει το έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της παρούσας Βουλής και την Παρασκευή να σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έτσι, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι η 20η Σεπτεμβρίου, καθώς το Σύνταγμα επιτάσσει ότι οι εκλογές διενεργούνται, μετά το κλείσιμο της Βουλής, σε διάστημα εντός 40 ημερών που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ημερών.

 

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 

Στο κενό πέφτει και η απαίτηση της Χρυσής Αυγής να της παραδοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή, που σημειώνει σε δελτίο Τύπου: «Η τρίτη διερευνητική εντολή ανήκει στην Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και πρωτίστως με βάση την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που εξέλεξε την Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα και την αναγνωρίζει ως την μόνη δύναμη που αντιστέκεται στα μνημόνια, την λαθρομετανάστευση και τις ξένες δυνάμεις που επιβουλεύονται την Πατρίδα μας». Πέρα από το ηθικό του πράγματος, με το γράμμα του νόμου, η διερευνητική εντολή παραδίνεται στην Τρίτη Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς να γίνεται διάκριση στο αν αυτή η ομάδα δεν προέρχεται από εκλογές, αλλά από ενδοκοινοβουλευτικές διεργασίες.

Άλλωστε, από την ώρα που αποφασίστηκαν οι εκλογές, είναι προτιμότερο να διεξαχθούν όσο το δυνατό νωρίτερα, προκειμένου να μπει σε κανονικότητα ο πολιτικός βίος και η όποια κυβέρνηση προκύψει να αντιμετωπίσει την… ανηφόρα του νέου μνημονίου σε βάθος τετραετίας!