Σαββατοκύριακo
18-19  Μαίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3163RSS FEED
ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΡΤΙΣΝΗΣ ΣΤΑ ΚΑΒΑΛΕΤΑ ΤΟΥ Μ. ΡΩΜΑΝΟΥ
01/08/2014

Η εντυπωσιακή Εκκλησιά της Παναγιάς της Παραπορτιανής, στην Μύκονο, έχει σταθεί μοναδική πηγή έμπνευσης για τον διακεκριμένο εικαστικό καλλιτέχνη Μιχαήλ Ρωμανό.

Συγκεκριμένα, ο βραβευμένος καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την Helexpo της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, εμπνέεται από την ομορφιά της αρχιτεκτονικής της και αποτυπώνει με χρώματα στους καμβάδες του, την αύρα και την ιδιαίτερη αισθητική της, που τον έχει συγκινήσει.

Ο Μιχαήλ Ρωμανός ταξιδεύει τακτικά στην Μύκονο, που ασκεί «μεγάλη επιρροή» επάνω του, όπως ο ίδιος αναφέρει και απαθανατίζει την εκκλησιά, πότε με το φακό της φωτογραφικής μηχανής, πότε με τα πινέλα του ...

Η εκκλησιά της Παναγιάς της Παραπορτιανής που αποτελεί ουσιαστικά σύμπλεγμα πέντε μικρότερων εκκλησιών που ενώνονται σε ένα μεγάλο ιδιαίτερο οικοδόμημα, είναι ένα θαυμάσιο έργο τέχνης της λαϊκής Μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής, γεγονός που έχει εμπνεύσει τον γνωστό καλλιτέχνη και έχει γίνει η «Μούσα» του, στα εικαστικά έργα του.

Φίλος της Μυκόνου ο Μιχαήλ Ρωμανός, επιστρέφει συνέχεια στο νησί και ζωγραφίζει την εκκλησιά με τα χρώματα των ονείρων του, τα μαγικά χρώματα του δειλινού, τα αχνά χρώματα της χαραυγής, τα δυνατά του μεσημεριού.

Ο Μιχαήλ Ρωμανός έχει αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις με το νησί, αφού το επισκέπτεται -πάνω από είκοσι χρόνια- ανελλιπώς, με διάφορες αφορμές, συνδυάζοντας πάντοτε την τέχνη με την παραμονή του στο νησί, ενώ έχει διοργανώσει πάνω από δέκα εκθέσεις τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη την έκθεση «Δρώμενα Τέχνης» που έλαβε χώρα στην Πινακοθήκη Μυκόνου, τον Ιούλιο του 2012, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η εκκλησιά της Παναγιάς της Παραπορτιανής, αποτελεί για τον γνωστό καλλιτέχνη μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης και η ενότητα των τελευταίων έργων του υμνεί την απερίγραπτη ομορφιά της...

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Μιχαήλ Ρωμανός γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.
Είναι εικαστικός καλλιτέχνης, επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός της ενδυματολογίας και μουσειολόγος.

Στο ενεργητικό του έχει σημαντικές εικαστικές εκθέσεις υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έχει επιμεληθεί την ετήσια έκθεση για την Ειρήνη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, ενώ εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε για σειρά ετών τη σπονδυλωτή έκθεση των «Δρώμενων Τέχνης» με τη συνεργασία των Δήμων της Αττικής και της Μυκόνου.

Το καλοκαίρι του 2012 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, συμμετείχε σε έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε για πέντε συνεχή μήνες στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, με έργο του που έθιγε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Η έκθεση αυτή στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, διοργανώνοντας εκθέσεις με κεντρικό άξονα το αίτημα της επιστροφής και δημοσιεύοντας άρθρα του με σκοπό την ευαισθητοποίηση φιλότεχνων και μη, ως προς το σκοπό αυτό.

Toν Ιούνιο του 2014 παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη ατομική έκθεση με θέμα "Ιππείς-Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα" στην Πινακοθήκη του Πειραιά αφιερωμένη στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.