Δευτέρα
21 Σεπτεμβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3655RSS FEED
Συνεδριακός τουρισμός: Τρεις προτεραιότητες, μία πρόταση
Γράφει η
Όλγα Κεφαλογιάννη
Ο ελληνικός τουρισμός έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση. Βγήκε από μια δύσκολη χρονιά, με μεγάλες απώλειες και φθορές στην εικόνα του. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του τουρισμού έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν σημαντικές και σκληρές μάχες για να προστατέψουν την ανταγωνιστικότητά του, χωρίς να υποστηρίζονται την Κυβέρνηση.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στον συνεδριακό τουρισμό. Από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, υπάρχουν σημαντικά κενά, τα οποία εντοπίζονται κύρια στην έλλειψη υποδομών, την ανυπαρξία διαφήμισης και επικοινωνιακής στρατηγικής, την ανεπαρκή συνεδριακή εκπαίδευση και τέλος την απουσία θεσμικών φορέων, που θα συντονίζουν κεντρικά το έργο της προβολής και προώθησης του συνεδριακού τουρισμού.

Η Κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί κλάδο αιχμής, που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, δημιουργώντας παράλληλα πολλαπλά οφέλη σε σειρά τουριστικών επαγγελμάτων.

Εμείς από την πλευρά μας καταθέτουμε τη δική μας αναπτυξιακή πρόταση για τον συνεδριακό τουρισμό, βασισμένη σε τρεις προτεραιότητες.

Πρώτη προτεραιότητα, η ύπαρξη ενός κεντρικού φορέα –ενός εθνικού Convention Bureau -  ο οποίος θα αναλάβει την διείσδυση του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού στις ξένες αγορές.

 Δεύτερη προτεραιότητα, η ανάγκη για επαγγελματικό, εξειδικευμένο management του συνεδριακού τουριστικού προϊόντος, μέσα από την θεσμοθέτηση και πιστοποίηση του επαγγέλματος του διοργανωτή συνεδρίων.

Τρίτη προτεραιότητα είναι οι  σύγχρονες και ανταγωνιστικές υποδομές με αιχμή του δόρατος το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, που καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Ακολουθώντας τις κατευθύνσεις αυτές, ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να γίνει πιο ανταγωνιστικός, και να αποδώσει πολλαπλασιαστικά.
Δυστυχώς όμως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί, όσο απουσιάζει η βούληση από πλευράς της Κυβέρνησης για δουλειά και αποτελέσματα.


--Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη είναι Τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ. Οι θέσεις της εκφράσθηκαν κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (Hapco).