Τετάρτη
11 Δεκεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3369RSS FEED
Με τα νέα νομοσχέδιαΣτο κόκκινο η ένταση στη Βουλή
08/08/2019

«Καυτός» μήνας για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως άλλωστε αναμενόταν μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι ο Αύγουστος, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες θα ψηφιστούν από τη Βουλή δύο νομοσχέδια, κάτι που προκαλεί τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Με τα δύο αυτά νομοσχέδια κλείνει ο πρώτος κύκλος κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και το επόμενο ραντεβού δίνεται για το τέλος Αυγούστου, όταν και η κυβέρνηση θα εστιάσει στην οικονομία.

Έτσι, αν και η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου έγινε με ευρύτερη πλειοψηφία, τα δύο νέα νομοσχέδια δεν έχουν την ίδια ανταπόκριση, με την αντιπολίτευση να έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις τόσο για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, όσο και για το διυπουργικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ένα πακέτο διατάξεων, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του ασύλου.

Μήνυμα πως η νέα κυβέρνηση έχει χρέος να αλλάξει το κράτος έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, σημειώνοντας πως γίνεται πράξη η αποπολιτικοποίηση της διαφάνειας.

Όπως είπε «έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», ενώ σημείωσε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό.

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τις αλλαγές που προωθεί στην οργάνωση του κράτους άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κάντε ότι αλλαγές θέλετε στην κυβέρνηση σας, αν δεν εμπιστεύεστε τους υπουργούς. Όμως το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι. Θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας και θα σας ελέγχουμε καθημερινά» ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυμένος στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς αλλά και προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της επιτροπής ανταγωνισμού.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Τότε δεν υπήρχε ζήτημα κομματικοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σήμερα υπάρχει θέμα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.